Skip to main content

Sud priznao odgovornost argentinske države u masakru više od 400 domorodaca

Građani 20. maj 2022.
2 min čitanja

Argentinski sud zvanično je priznao “odgovornost” države u masakru više od 400 domorodaca pre gotovo jednog veka u rezervatu Šako na severu zemlje tokom “suđenja za istinu”, uz preporučene mere reparacije.

Sud je posle šest ročišta tokom mesec dana u presudi pročitanoj na španskom i na domorodačkim jezicima zaključio da se smatra „dokazanim odgovornosti države“ u „zločinima protiv čovečnosti“ u okviru „genocida nad domorocima“.

Tribunal je ustanovio da je u jutro 19. jula 1924. godine stotinak policajaca, žandarma i nekoliko naoružanih civila, uz podršku aviona stiglo u zonu rezervata gde je hiljadu ljudi, porodica Kom i Mokovi i poljoprivredni radnici održavalo štrajk zbog očajnih uslova u poljima pamuka.

Oni su više od sat pucali na štrajkače i između 400 i 500 pripadnika te dve etničke grupe je stradalo, a ranjeni ljudi koji nisu mogli da pobegnu ubijani su na najsvirepiji način, sakaćeni, i sahranjeni u zajedničkim grobnicama, naveo je sud.

Taj događaj je poznat kao Napalpi masakr.

Sudija je naredila, kako je navela, istorijske mere reparacije. Među njima je objava presude u Službenom listu, uključenje priče o masakru u školske programe, emitovanje suđenja na javnoj televiziji, potraga za ekshumaciju žrtava i njihovo ponovno dostojno sahranjivanje. Memorijalni centar već je podignut 2020.

Ekonomske reparacije nisu bile predmet razmatranja ni tražene za vreme rasprava, mada bi ovakva presuda teoretski mogla da otvori put ka civilnim postupcima.

Suđenje o tom masakru ima veliku simboličku vrednost, bez optuženog kao takvog to je ipak prvi put da se tako nešto dešava u Argentini i obeležava veću vidljivost zločina počinjenih protiv domorodačkih naroda za vreme izgradnje Argentine kao nacije tokom 19. veka i dalje.

Sudija je rekla na početku da se tim suđenjem ne traži krivična odgovornost nego poznavanje istine da bi se rehabilitovalo sećanje na narode, zalečile rane, i aktiviralo sećanje i svest o tim kršenjima ljudskih prava.

(Beta)