Skip to main content

Sud: Hrvatska mora da plati 40.000 evra porodici stradale devojčice iz Avganistana

Marginalci 18. nov 2021.
< 1 min čitanja

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) objavio je da je Hrvatska povredila konvenciju o ljudskim pravima u slučaju šestogodišnje avganistanske devojčice koja je poginula u naletu voza na hrvatskoj-srpskoj granici i odredio da njenoj porodici mora da plati 40.000 evra odštete i 16.700 evra sudskih troškova.

Devojčica Madine Hoseini poginula je u novembru 2017. u naletu voza na hrvatsko-srpskoj granici pošto su njenoj porodici hrvatske vlasti navodno uskratile mogućnost da zatraži azil i naredile im da se vrate u Srbiju kretanjem uz železničku prugu, saopštio je ECHR.

Devojčica je sa porodicom bila u grupi migranata koji su s područja opštine Šid pokušavali da uđu u Hrvatsku.

ECHR je utvrdio da je u tom slučaju bilo nekoliko povreda Evropske konvencije o ljudskim pravima, odnosno da je „istraga smrti devojčice bila neefikasna, da su deca podnosilaca tokom zadržavanja trpela loš tretman i da se odluke oko zadržavanja podnosilaca nisu temeljno rešavale“.

Sud, kako je saopšteno, smatra da su „neki podnosioci zahteva kolektivno proterani iz Hrvatske, a da je država ometala efikasno ostvarivanje prava podnosilaca individualan zahtev, ograničavajući, između ostalog, pristup advokatu“.

Hrvatsku je sudu u Strazburu tužila 14-očlana porodica stradale devojčice.

(N1, foto: Pixabay)