Skip to main content

Deo radnika iz Vijetnama preseljen iz neadekvatnog smeštaja

Aktuelno 18. nov 2021.
< 1 min čitanja

U toku je akcija preseljenja dela radnika iz Vijetnama iz neuslovnog smeštaja u industrijskoj zoni u Zrenjaninu u hotel “Kaštel Ečka” u istoimenom mestu pored Zrenjanina, potvrdila je novinarka VOICE-a Ivana Gordić.   

“Doveli su u Ečku 89 radnika. Pokušala sam da snimam to, ali mi je ženska osoba u hotelu to zabranila uz vikanje i pretnje da će zvati policiju”, ispričala je Ivana Gordić.

Ministarstvo za rad poslalo je sinoć samo pojedinim medijima saopštenje za javnost u kojem se tvrdi da su radnici koji rade na izgradnji kineske fabrike guma “Linglong” preseljeni na drugu lokaciju, što se pokazalo kao neistinito.

VOICE je objavio 6. novembra da više od 750 radnika iz Vijetnama i Kine žive u industrijskoj zoni u Zrenjaninu u potpuno neadekvatnim uslovima.


Pročitajte obavezno: Više od 750 Vijetnamaca i Kineza u industrijskoj zoni Zrenjanin: Beznađe nevidljivih


Organizacija Astra je podnela prijavu za potencijalnu trgovinu ljudima s ciljem radne eksploatacije, i zatražila hitnu reakciju svih nadležnih.

Radnici su rekli da su razočarani odnosom kompanije prema njima i da uslovi nisu onakvi kakvi su im bili obećani.

“Od kada smo došli ovde, ništa nije kako treba. Sve je drugačije nego u dokumentima koje smo potpisali u Vijetnamu. Život ovde je loš, hrana, lekovi, voda… sve je loše. Našu kompaniju je baš briga za nas, nema para, zadržavaju naš novac, došao sam ovde pre četiri meseca, a primio sam platu samo za jedan mesec. Drže moj pasoš i moju vizu, ne možemo da promenimo ni posao, ni zemlju”, rekao je ranije jedan radnik iz Vijetnama novinarima.

Kompanija Linglong je saopštila da radnici iz Vijetnama nisu njeni uposlenici, već da ih je angažovao izvođač radova, takođe kineska kompanija TEPC, odnosno njen ogranak u Beogradu.

(Autonomija)