Skip to main content

Subotica: Zbog uštede struje isključena trećina javne rasvete

Vojvodina 21. okt 2022.
< 1 min čitanja

"Subotičani kažu da strahuju za svoju bezbednost, jer im je u ulicama u kojima žive i kroz koje prolaze sada znatno mračnije"

Zbog uštede električne energije, u poslednjih nekoliko dana je isključena jedna trećina javne rasvete na teritoriji grada Subotice, rečeno je portalu Magločistač u Javnom preduzeću za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje.

Iz ovog preduzeća navode da su postupili u skladu sa uputstvom gradonačelnika Subotice od 30. septembra u kome se navodi da se ovakve mere donose u cilju racionalne upotrebe električne energije za javno osvetljenje, kako bi se doprinelo jačanju energetske bezbednosti.

Tako su na “mernim mestima javnog osvetljenja u kojima su ugrađeni uređaji za uštedu električne energije obaranjem napona podešeni uređaji za povećanu uštedu na 33 odsto“, stoji u obrazloženju.

Redakciji Magločistača su se javili pojedini Subotičani koji kažu da strahuju za svoju bezbednost, jer im je u ulicama u kojima žive i kroz koje prolaze sada znatno mračnije, i da se noću ne osećaju bezbedno van strogog centra grada.

Dodaje se da su donete mere u skladu sa zaključkom Vlade Srbije, kojim se preporučuje isključivanje dekorativne rasvete na objektima na kojima takva vrsta rasvete nije neophodna.

Takođe, navodi se da je sa sistema javnog osvetljenja isključena i dekorativna rasveta na zgradi Gradske biblioteke, kao i na pojedinim zgradama u Subotici, rasveta na sportskim terenima u Subotici, u Ljutovu, Bajmoku, Đurđinu, Višnjevcu, Kelebiji i Čantaviru.

Zatim, isključena je rasveta kod crkava i groblja, i kod ostalih crkava u prigradskim naseljima.

S obzirom da se približavaju i božićno-novogodišnji praznici, doneta je odluka i o smanjenju broja novogodišnjih dekorativnih ukrasa i broja dana sa uključenim ukrasima.

(Magločistač, foto Autonomija)