Skip to main content

Kijevski ekonomski institut: Rusija nanela štetu od 127 milijardi dolara Ukrajini

Planeta 21. окт 2022.
< 1 min čitanja

"Ukupna površina oštećenih ili uništenih objekata je 74,1 milion kvadratnih metara ili 7,3 posto stambenog fonda zemlje"

Kijevski ekonomski institut saopštio je danas da su “gubici Ukrajine usled oružane agresije Ruske Federacije premašili 127 milijardi dolara”, preno je sajt prm.ua.

Konkretno, stambeni fond je oštećen za 50,5 milijardi dolara, a samo u periodu od juna do avgusta Rusija je nanela gubitke od veće od 31 milijarde dolara, dodaje se u izveštaju.

“Prema poslednjim podacima, oštećeno je ili uništeno135.800 privatnih i stambenih zgrada. Ukupna površina oštećenih ili uništenih objekata je 74,1 milion kvadratnih metara ili 7,3 posto stambenog fonda zemlje”, ističe se u izveštaju.

Na drugom mestu po visini gubitaka je razna javna infrastruktura, a šteta iznosi 35,3 milijarde dolara, od čega je 26,6 milijardi dolara rezultat direktnog uništavanja puteva i 4,3 milijarde dolara je šteta na železnici.

Napominje se da se šteta pričinjena obrazovnoj infrastrukturi Ukrajine procenjuje na 6,95 milijardi dolara.

Uništeno je ili oštećeno najmanje 2.449 objekata obrazovne infrastrukture, a najveći broj uništenih obrazovnih institucija je u Donjeckoj, Harkovskoj, Luganskoj i Kijevskoj oblasti.

Od februara do septembra oštećeno je ili uništeno najmanje 616 upravnih zgrada, te 978 medicinskih objekata.

(Danas, foto: Beta-AP)