Skip to main content

Subotica kao centar regionalne saradnje

Autonomija 01. окт 2008.
< 1 min čitanja

Državni sekretar za nacionalnu politiku Vlade Mađarske Ferenc Gemeši ocenio je tokom susreta sa subotičkim gradonačelnikom Sašom Vučinićem da je Subotica značajan centar regionalne saradnje i da bi stoga bilo korisno da se tu otvori kancelarija preko koje bi zainteresovani mogli da dođu do informacija u vezi sa različitim fondovima Evropske unije. Prema rečima državnog sekretara, Mađarska je spremna da pomogne Srbiji kako bi ona lakše mogla da pristupi ovim fondovima.
Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić rekao je da će lokalna samouprava u naredna dva meseca pripremiti listi projekata u čijem ostvarenju se računa na pomoć Mađarske.
Prilikom svečanosti u Domu Mađara u Subotici, na kojoj je Ferenc Gemeši članovima šest vojvođanskih mađarskih porodica za tekuću školsku godinu uručio novčanu podršku za obrazovanje, a koja se dodeljuje u slučaju školovanja dece na mađarskom jeziku, visoki mađarski funkcioner najavio je i da će uskoro u matičnoj državi biti pokrenut takozvani bibliotečki program, zahvaljujući kojem će ovdašnji mađarski đaci moći brže da dođu do udžbenika i beletrističkih dela, a da će, istovremeno, i dela vojvođanskih autora dobiti veći publicitet u Mađarskoj.

(www.vajdasagma.info)