Skip to main content

Strani investitori u Vojvodini do sada nisu ugroženi

Info 28. окт 2008.
2 min čitanja

Generalni direktor „Karlsberga“ (Carlsberg) za jugoistočnu Evropu Isak Šeps (Isaac Sheps), izjavio je danas u Novom Sadu da se globalna finansijska kriza nije odrazila na poslovanje te kompanije u Srbiji.
Šeps je u dijalogu stranih investitora u Vojvodini i najviših predstavnika Izvršnog veća Vojvodine ocenio da globalna finansijska kriza neće uticati na poslovanje Karlsberga, jer nije uticala ni na srpsku ekonomiju.
„Karslberg mora da investira i u druge delove sveta gde je situacija daleko teža. Da bismo ostvarili naše globalne interese veoma nam je potrebno tržište Srbije i pozicija koju imamo preko regionalne kancelarije u Beogradu“, kazao je Šeps.
Prema njegovim rečima, Karlsberg je veoma zadovoljan ostvarenim investicijama, jer je pivara u Čelarevu sada četiri puta jača nego 2004. godine kada je kupljena, ali i zbog toga što je Karlsberg otvorio regionalnu kancelariju iz koje se koordinira poslovanje u sedam zemalja.
„Stranim investitorima u Srbiji je potrebna pomoć i za sada smo je uvek dobijali kada smo je tražili. Naši najveći problemi su birokratske procedure i zbog toga sam zadovljan što je Vlada Srbije najavila donošenje giljotine propisa“, rekao je Šeps.
Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da u Vojvodini ima trenutno oko 1.800 preduzeća koja posluju sa stranim kapitalom, odnosno da je u Vojvodini do sada realizovano oko 150 stranih investicija vrednih oko četiri milijarde evra.
On je naglasio da sve te kompanije i dalje posluju u Vojvodini i dodao da je cilj pokrajinske administracije da izgradnjom industrijskih parkova, slobodnih zona, izradom urbanističkih planova i osnivanjem razvojne banke Vojvodinu učini još interesantnijom za strana ulaganja.
„Poreska politika u Srbiji je mnogo bolja nego u okruženju i to je naša prednost. Sigurno da problemi kao što su carine postoje, ali mi želimo da ih zajedno sa investitorima detektujemo i sistematski uklonimo“, rekao je Pajtić.
Vojvođanski sekretar za privredu Ištvan Pastor rekao je da je plan pokrajinske vlade da stvori takav ambijent da se u Vojvodini u dogledno vreme realizuje još oko 50 stranih investicije, koje će za posledicu imati smanjenje nezaposlenosti i primenu novih znanja i novih tehnologija.
„Izvršno veće Vojvodine, u skladu sa svojom pozicijom, nema autonomiju, jer je deo državne politike, ali može da iskustvo i sugestije stranih investitora nametne kao potrebe koje treba realizovati“, rekao je Pastor.
Otvoreni dijalog sa stranim investitorima organizovao je Fond za podršku investicijama u Vojvodini (VIP Fond) u susret međunarodnim sajmovima investicija i građevinarstva „Investekspo“ koji će u Novom Sadu biti održan od 4. do 7. novembra.

(Beta)