Skip to main content

Cvetković i Pajtić: Rad na zakonu o nadležnosti Vojvodine

Autonomija 27. окт 2008.
2 min čitanja

bojan-pajtic.jpgPremijer Srbije Mirko Cvetković i Izvešnog veća Vojvodine Bojan Pajtić dogovorili su se danas da Vlada Srbije i Izvršno veće zajedno pripreme Zakon o nadležnosti Vojvodine. Cvetković i Pajtić su posle sastanka rekli novinarima da je donošenje zakona neophodno za stupanje na snagu Statuta Vojvodine o kojem bi poslanici Skupštine Srbije trebalo da glasaju na istom zasedanju.
„Naša intencija je da ono sto bude produkt operativnog rada dve vlade na izradi zakona o prenosu nadležnosti na Vojvodinu, bude što šire prihvaćen u Skupštini Srbije, kako od onih koje su na vlasti, tako i od onih koje to nisu“, rekao je Cvetković.
On je naglasio da će prenos nadležnosti na Vojvodinu biti u potpunosti u skladu sa Ustavom Srbije.
Pokrajini će se omogućiti suštinska decentralizacija, uz očuvanje jedinstvenosti države Srbije.
„U Srbiji i Vojvodini mnogi ljudi imaju osećaj da se nakon svih secesija možda i ovde krije sličan pokušaj. Naglašavam da je državno jedinstvo očuvano, ali ćemo sve specifične decentralizacije i nadležnosti koje se mogu preneti mi i učiniti“, rekao je Cvetković.
On je izrazio nadu da će zakona biti prihvaćen pre usvajanja budžeta Srbije za 2009. godinu, kako bi se u budžetu našle sve stavke o kojima se danas dogovarao sa Bojanom Pajtićem.
Pajtić je rekao da je Statut Vojvodine samo okvir koji Vojvodini daje pravo na sopstvenu imovinu, ubrzan privredni razvoj i unapređenje položaja svih nacionalnih zajednica koje u njoj žive.
On je naglasio da bez zakona nema primene odredbi Statuta i Ustava Srbije.
„Nadam se da će Zakon o nadležnostima Vojvodine imati istu podršku u Skupštini Srbije kakvu će imati i Statut Vojvodine, odnosno da će velika većina poslanika glasati za taj zakon“, rekao je Pajtić.
On kazao da je veliki posao pred Vladom Srbije i Izvršnim većem Vojvodine, jer je za mesec dana potrebno definisati sve što će pokrajina dobiti u prenosu nadležnosti u ukupno 26 oblasti.
Pajtić je ocenio da će decentralizacija u praksi biti uspešna samo ako će njen razultat biti jeftinija administracija, ekonomsko unapređenje i nova radna mesta u Vojvodini.

(Beta)