Skip to main content

Stotine pisaca čitaće na ulici u Njujorku Ruždijeve knjige

Kultura 18. авг 2022.
< 1 min čitanja

Stotine pisaca okupiće se u petak ujutru u Njujorku kako bi čitali delove iz knjiga Salmana Ruždija, podsećajući tako i na događaj koji je održan kada je protiv tog književnika izdata fatva, još 1989. godine.

Među piscima koji će učestvovati u ovom događaju „Podrška Salmanu“ biće i Paul Oster, Tina Braun, Kiran Desai, Amanda Forman, Siri Hustvet, Hari Kunzru i Ejmi M. Houms, piše Gardijan.

Oni će se okupiti na stepeništu Javne biblioteke Njujorka u 11 sati po njujorkškom vremenu, nedelju dana nakon što je Ruždi napadnut u državi Njujork.

Pisac se trenutno oporavlja u bolnici. On je zadobio teške povrede, rekao je njegov agent – nakon deset povreda nožem, od kojih ima oštećenja jetre, i nerava oka i ruke. Ruždijev sin Zafar rekao je da pisac može da govori i da je „njegov uobičajeni prkosni smisao za humor i dalje netaknut“.

Događaj su organizovali pisci iz udruženja PEN Amerika, Javna biblioteka Njujorka, Ruždijev izdavač Penguin Random House, i House of SpeakEasy. PEN Amerika naveo je da će okupljeni čitati izabrane tekstove iz Ruždijevog opusa“.

Događaj će se uživo prenositi i na društvenim mrežama, a organizatori su pozvali one koji ne mogu da prisustvuju da pokažu svoju podršku i organizuju slične događaje u svojim mestima, i korisnike društvenih mreža da objavljuju snimke čitanja Ruždijevih tekstova sa heštegom #StandWithSalman.

Događaj je organizovan po uzoru na javno čitanje „Satanskih stihova“ održano još 1989. godine, nekoliko dana pošto je objavljena fatva protiv Ruždija, a prisustvovalo mu je više od 3.000 ljudi.

(N1, Foto: Beta/AP)