Skip to main content

Borel: Nemamo dogovor, ali to nije kraj priče – nastavak razgovora narednih dana

Jugoslavija 18. avg 2022.
2 min čitanja

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Briselu da danas “nažalost, nije postignut dogovor, ali to nije kraj priče, dve strane su se dogovorile da proces mora da se nastavi i razgovor će se nastaviti narednih dana, jer još ima vremena do 1. septembra, ja ne odustajem”.

Navodeći da su najvažnije stvari na dnevnom redu razgovora dve strane, pod posredovanjem EU bile nedavne tenzije koje se tiču primene mera reciprociteta vlade Kosova o registarskim tablicama i ličnim dokumentima koja je odložena za 1. septembar, on je istakao da „međunarodna zajednica ne želi da vidi nove tenzije u narednom periodu i ponovio da će strane biti u potpunosti odgovorne za bilo kakvu eskalaciju na terenu“.

„Dogovor nije postignut danas, ali ne odustajem, treba da nastavimo razgovore, treba da tražimo rešenje, proces će se nastaviti“, ukazao je Borel.

On je istakao da je „jasno stavio do znanja“ liderima dve strane da „pristupanje EU treba da ostane njihov krajnji cilj, i tome su se obojica posvetili, a za to moraju da nađu način da napreduju na tom putu, a prvi korak je da traže rešenje za trenutnu situaciju“.

Napominjući da je bio dug dan sa sastancima, kazao je da su se dogovorili da treba da nastave da sarađuju politički i odgovorno i da nađu obostrano prihvatljivo rešenje u situaciji kada je najvažnija sigurnost i stabilnost za građane i Evropu u celini“.

„Naša je obaveza i odgovornost da nastavimo da tražimo rešenje, što se nažalost danas nije desilo“, poručio je on, ne želeći da iznese više detalja o razgovorima dve strane.

Vlada Kosova je krajem juna usvojila odluku prema kojoj svako lice koje putuje iz Srbije na Kosovo sa ličnim dokumentom izdatim od strane srpskih vlasti, na graničnom prelazu treba da se opremi obrascem koji privremeno zamenjuje upotrebu lične karte.

Kosovska vlada je takođe usvojila odluku da se omogući registracija vozila sa registarskim oznakama RKS za sva vozila sa registarskim tablicama „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“, „DA“ ili „ĐA“, kao i rešenje za prelazak granice.

U Briselu su danas održani sastanci predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslav Lajčakom.

Vlada Kosova: Dve teme u Briselu – sveobuhvatni sporazum i aktuelna situacija

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u četvrtak u Briselu, tokom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem predstavio nekoliko poglavlja sa relevantnim elementima koje okvir sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma treba da sadrži, saopšteno je iz vlade Kosova.

U saopštenju se ističe da su na današnjem sastanku održanom uz posredovanje EU, bile dve teme na dnevnom redu, a da je „prva bila rasprava o Opštem okviru sporazuma“.

Navedeno je da je „Kurti naglasio da ovaj sporazum treba da bude pravno obavezujući za potpunu normalizaciju odnosa uz međusobno priznanje u centru“.

Druga tema, kako je saopšteno, bila su aktuelna politička i bezbednosna pitanja.

Kurti je, po tom pitanju, „istakao značaj zakonitosti i ustavnosti kao garancije mira, bezbednosti i jednakosti za sve građane Kosova, bez razlike“, kažu iz Vlade Kosova.

(N1, Beta, Foto: EP)