Skip to main content

Stoltenberg: Zabrinjava zapaljiva retorika Milorada Dodika

Aktuelno 24. nov 2021.
< 1 min čitanja
foto: Flickr

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg osudio je, kako je naveo, zapaljivu retoriku srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

“Zabrinuti smo zbog situacije u Bosni i Hercegovini uz zapaljivu retoriku Milorada Dodika. Njegove poruke potkopavaju jedno od glavnih postignuća koje smo napravili u stvaranju multietničkih oružanih snaga u Bosni i Hercegovini”, rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu, posle jučerašnjeg sastanka sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Prema njegovim rečima, u BiH poslednjih godina postoje “pomaci u krivom smeru”, dodavši da je potkopavanje postojanja Oružanih snaga BiH važno ne samo za BiH, već celu regiju i šire.

“Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Zapaljiva retorika u Republici Srpskoj ozbiljno zabrinjava. Strukture Bosne i Hercegovine su važne za stabilnost zemlje. Naročito Oružane snage, jedna od najjačih multietničkih institucija u zemlji”, istakao je Stoltenberg, preneli su sarajevski mediji.

Dodao je da NATO ostaje predan snažnom političkom dijalogu i praktičnoj saradnji s Bosnom i Hercegovinom, kao i da će nastaviti podržavati reformske napore zemlje za dobrobit svih.

“NATO-ova politika otvorenih vrata je istorijski uspeh i doprinosi sigurnosti u regiji”, naglasio je Stoltenberg.

(Beta, foto: Flickr.co)