Skip to main content

Stoltenberg: Stabilnost na Zapadnom Balkanu od velike važnosti za NATO

Aktuelno 03. feb 2022.
< 1 min čitanja

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu, posle sastanka sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, da je stabilnost na Zapadnom Balkanu od velike važnosti za alijansu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Kovačevskim, Stoltenberg je rekao da NATO garantuje bezbednost Severne Makedonije od kad je postala 30. članica alijanse.

Na sastanku sa Stoltenbergom, kojim je počeo dvodnevnu radnu posetu Briselu, Kovačevski je kazao da je članstvo Severne Makedonije u NATO-u doprinelo velikom napretku u saradnji sa susedima, posebno sa saveznicima u alijansi, saopštila je vlada u Skoplju.

Kovačevski je naveo da Severna Makedonija ima direktnu korist od saradnje sa saveznicima, uključujući poboljšanje bezbednosti vazdušnog prostora, povećanje kapaciteta vojske i interoperabilnost kroz zajedničke vojne vežbe i druge aktivnosti.

Oni su razgovarali i o ukrajinskoj krizi, za koju je Kovačevski ocenio da „predstavlja opasnost i za evropsku i za međunarodnu bezbednost“.

„Kao saveznik NATO-a, priključujemo se apelima Rusiji za deeskalaciju i nastavak diplomatskog dijaloga. Podržavamo predlog NATO-a za tematske sastanke sa Rusijom. U potpunosti podržavamo suvrenitet Ukrajine i njen teritorijalni integritet u međunarodno priznatim granicama“, rekao je Kovačevski.

(Beta, foto: NATO)