Skip to main content

Stojanović: Sve veća podrška Prajdu

Autonomija 16. јул 2012.
< 1 min čitanja

Jedan od organizatora Parade ponosa 2012. Boban Stojanović izjavio je večeras da organizatori iz godine ugodinu dobijaju sve veću podršku što ih ohrabruje da će ove godine parada biti konačno i održana.

Stojanović je na tribini u okviru festivala Egzit (Exit) rekao da kroz paradu ponosa žele da razbiju strah međju LGBT populacijom čiji pripadnici ulicama gradova u Srbiji još uvek hodaju uplašeni i pognute glave.

Reditelj Stevan Filipović rekao je da su političari poput lidera SPS Ivice Dačića i lidera SNS Aleksandra Vučića licemerni kada govore o tome da podržavaju paradu ponosa.

“To su ljudi čije biografije ne mogu da se operu. Oni su otvoreno podržavali nasilje i zločine i preko toga ne smemo da pređemo”, rekao je Filipović.

Pevačica Marina Perazić kazala je da često nastupa u gej klubovima i da se tada oseća “fantastično”.

“Radije nastupam po gej nego po strejt klubovima, jer me u gej klubovima ne posmatraju kao objekat nego kao ličnost”, kazala je Perazićeva.

Glumica Srna Lango ocenila je da se u Srbiji mržnja “zapatila kao zgodan hobi”.

Ona je kazala da LGBT osobe postoje od kako postoji svet i da nisu nikakvi “svemirci”.

Aktivista za ljudska prava Goran Miletić rekao je da se svuda u zemljama Evropske unije održava parada ponosa, a ove godine će biti održana i na Kipru, što do sada nije bio slučaj.

Organizatori tribine delili su posetiocima Egzit festivala flajere na kojima piše “Prajd, normalmo” na srpskom i na engleskom jeziku kao i zastavice  u duginim bojama na kojima na Engleskom jeziku piše “Ljubav, vera, nada”.

(Autonomija)