Skip to main content

Stočari: Nestašica mleka u Srbiji se zahuktava, biće sve gore i gore

Info 05. сеп 2022.
3 min čitanja

Proizvođači mleka u Srbiji rekli su danas da je nestašica mleka „uvertira“ i da će biti sve gore i gore jer je taj sektor uništen, a dodatno su stanje pogoršali suša i zamrzavanje cene mleka.

Vlasnik farme krava u selu Ljutovo kod Subotice Josip Mačković rekao je za Betu da je „sektor mlekarstva mrtav i da su priče o tom problemu kao sećanje na pokojnika 15 dana posle sahrane“.

„Gubici u mlekarstvu se gomilaju godinama, predlagali smo još pre nekoliko godina da se dvoje teladi odnese u zoološki vrt, da deca znaju da su u Srbiji nekad uzgajane krave“, rekao je Mačković.

Dodao je da je nerazumna odluka doneta kada su ograničene cene osnovnih životnih namirnica, među kojima je i mleko, a da suša ove godine ne bi imala uticaja na proizvodnju u stočarstvu da je vođena ispravna politika i da su stočari mogli da stvore zalihe kako bi sada premostili ogromno poskupljenje hrane i rast ostalih troškova u tom sektoru.

Proizvođači su rekli da rast troškova u poljoprivrednoj proizvodnji najbolje ilustruje „sitnica da je kolut kanapa za baliranje (vezivanje) stočne hrane koštao 1.200 dinara, a sada je 2.000 dinara“.

„Sada, kada je đubrivo poskupelo 300 odsto, stočna hrana više desetina odsto, ograničena je cena osnovnih poljoprivrednih finalnih proizvoda i ne znam po kom zakonu nas teraju da radimo sa gubitkom“, rekao je Mačković.

Proizvođači mleka su, kako je rekao, predlagali prerađivačkoj industriji i trgovcima da se dogovore koliko kome pripada od zarade na litru mleka kada je ima i da dele gubitak kada je nema, ali od toga nije bilo ništa i na kraju ceh plaćaju samo proizvođači.

Ograničavanje cena mleka je, po njegovim rečima, „promašaj jer socijalna politika ne treba da se vodi linearno“.

U Srbiji, kako je rekao, postoji socijalna služba koja treba da brine o onima koji ne mogu da plate mleko, a država ne treba da brine i štiti i one kojih je baš briga da li litar košta 200 ili 300 dinara.

Mačković je rekao da će ceh nestašice mleka platiti potrošači i da je bilo perioda kada je postojao višak mleka kada je moglo da se osuši umesto da se ove godine predsednik države (Aleksandar Vučić) angažuje oko uvoza mleka u prahu za robne zalihe zbog krize.

On smatra da je glavni krivac za nestašicu mleka „najveća mlekara Imlek koja se bahato ponašala“ zbog čega je pre nekoliko godina prestao da joj prodaje mleko.

„Bahatim ponašanjem prema proizvođačima Imlek je uništio mlekarstvo u Srbiji. Ta mlekara je glavni krivac za nestašicu mleka i nadam se da će propasti do kraja godine jer sada nema mleka ni za četvrtinu kapaciteta“, rekao je Mačković.

On je rekao da premija od 15 dinara koju je država obećala za jedan kvartal posle protesta poljoprivrednika, nije „legla“ na njegov račun, a da je čuo da se skupljaju pare.

„Na mom računu nema tih para, čuo sam da ih skupljaju, a predsednik države se hvalio više puta da za razne probleme nisu problem pare, a kada smo protestovali, rekao je da država nije ćup bez dna“, rekao je Mačković.

Vlasnik farme krava iz sela Skorenovac kod Pančeva Dejan Trajković rekao je da se nestašica mleka „zahuktava“ i biće velika naročito u oktobru i novembru kada potrošnja raste.

„Snabdevanje potrošača mlekom će biti sve gore, sada ga u Beogradu još i ima jer se najveće količine tamo otpremaju, a na periferiji se skoro ne može naći“, rekao je Trajković.

Dodao je da je takvo stanje posledica činjenice da mlekare „nisu navikle“ da plate mleko koje sada treba da košta najmanje 120 dinara u otkupu, umesto 50-60 dinara. Za to vreme, po njegovim rečima, država je ćutala.

„Najgore se ponaša Imlek. Proizvođači mleka sve više napuštaju Imlek iz revolta zbog bahatog i ucenjivačkog odnosa te mlekare“, rekao je Trajković.

(Beta)