Skip to main content

Stejt department: Dezinformacije su jedno od najvažnijih oružja Kremlja

(Pod) razno 25. jan 2022.
2 min čitanja

Rusija je operacionalizovala koncept stalne suprostavljenosti u informacionom okruženju ohrabrivanjem razvoja ekosistema dezinformacija i propagande i dezinformacije su jedno od najvažnijih oružja Kremlja, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

U tom okruženju stvaraju se i šire lažni narativi kako bi se strateški unapredili ciljevi politike Kremlja a u toj zlonamerenoj kampanji sve je meta, od ljudskih prava i ekologije, do bombaških napada.

“Istina razoružava rusko dezinformaciono oružje”, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Dalje se navodi da Kremlj kreira i širi dezinformacije kako bi zbunio ljude oko stvarnih ruskih akcija u Ukrajini, Gruziji i drugde u Evropi.

Pošto istina nije u korist Kremlja, ruske obaveštajne službe kreiraju i utiču na sajtove koji se pretvaraju da prenose vesti a zapravo šire laži i seju razdor, navodi se.

Kako se dodaje, dezinformacije su brz i jeftin način da se destabilizuje društvo i pripremi teren za potencijalnu vojnu akciju.

“Iako je bezbroj puta bila razotkrivena zbog angažovanja u takvm malignim aktivnostima, Rusija nastavlja da radi suprotno međunarodnim normama i globalnoj stabilnosti“, navodi Stejt department.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da se vide veliki napori da se gura propaganda protiv Ukrajine, NATO i SAD.

“To uključuje maligne operacije na društvenim mrežama, korišćenje otvorenih i tajnih onlajn ‘proksi’ medija, unošenje dezinformacija u TV i radio programe, održavanje konferencija osmišljenih da ubede učesnike da lažno veruju da je Ukrajina a ne Rusija kriva za podizanje tenzija u regionu…”, rekao je Blinken.

U drugom saopštenju Stejt departmenta ukazuje se na pet vodećih tema ruskih dezinformacija.

Prvi narativ je “Rusija je nevina žrtva”. Naime, ruski zvaničnici nastoje da prikažu Rusiju kao žrtvu a njene agresivne akcije kao odgovor na navodne akcije SAD i njenih saveznika i partnera. U cilju pojačavanja te tvrdnje, Rusija se okreće jednoj od omiljenih etiketa – rusofobija.

Drugi narativ odnosi se na istorijski revizionizam – kada se istorija ne poklapa sa političkim ciljevima Kremlja, ruski zvaničnici i njihovi glasnogovornici negiraju istorijske događaje ili iskrivljuju istoriju pokušavajući da predstave Rusiju u povoljnijem svetlu, kao i sa ciljem da to posluži domaćoj i geopolitičkoj agendi.

Treća tema ruske dezinformativne kampanje je “Krah zapadne civilizacije je neizbežan”. Rusija naime gura lažnu tvrdnju da se zapadna civilizacija urušava i da se udaljila od “tradicionalnih vrednosti” jer radi na tome da osigura bezbednost i jednakost LGBTQI+ populacije i promoviše koncepte kao što su jednakost žena i multikulturalizam.

Propast zapadne civilizacije je jedna od najstarijih ruskih dezinformacija pošto su tvrdnje o “Zapadu koji se raspada” prisutne još od 19. veka, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Sledeća tema u ruskim dezinformacijama je “Narodni pokreti su ‘obojene revolucije’ koje sponzorišu SAD“. Kremlj, kako se navodi, teško prihvata da svi imaju ljudsko pravo na slobodu izražavanja i da vlade treba da budu odgovorne svojim ljudima.

Rusija je optužila SAD za podsticanje ustanaka ili planiranje “obojenih revolucija” u Gruziiji, Kazahstanu, Kirgiziji, Moldaviji, Ukrajini i širom Bliskog istoka i Afrike.

“Ako je narodni pokret prodemokratski i proreformski, a nije u geopoličkom interesu Rusije, Kremlj će osporavati njegov legitimet i tvrditi da iza njega tajno stoje SAD”, navodi se u saopštenju.

Poslednji među vodećim narativima je “Realnost je ono što Kremlj želi da bude”. Kako se navodi, Kremlj često pokušava da stvori lažnu stvarnost i unese zabunu u informaciono okruženje kada istina nije u njegovom interesu.

“Često namerno zbunjujući, ruski zvaničnici iznose argumente osmišljene da pokušaju da prebace krivicu sa uloge ruske vlade, čak i kada su neki narativi kontradiktorni”, navodi se.

(EURACTIV.rs)