Skip to main content

Stano: Optužbe da Zapad stoji iza protesta u Srbiji podstaknute su ruskom propagandom

Info 08. jan 2024.
2 min čitanja

"Deo evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti tokom izbora u Srbiji"

Zvaničnici Evropske unije odbacili su navode iz Beograda da Brisel pokušava da se meša u izborni proces u Srbiji.

Portparol EU Peter Stano je narativ uporedio sa ruskim rečnikom.

„Odbacujemo ove optužbe, koje su bez ikakvog osnova, potpuno su lažne i podstaknute ruskom propagandom, koja ima za cilj da ometa put Srbije u EU“, izjavio je Stano.

Političari u Srbiji su ocenili da iza protesta koji se organizuju u toj zemlji zbog navodnih izbornih neregularnosti stoji Zapad.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je, između ostalog, ocenila da su protesti „pokušaj destabilizacije Srbije“.

„Što se tiče određenih narativa, potpuna je besmislica reći da EU pokušava da se umeša ili stimuliše bilo kakvu vrstu antivladinog protesta itd. To su ruski narativi koje treba uhvatiti u koštac. To je nešto na šta smo u više navrata ukazivali našim kolegama u Srbiji. Ovo je vreme kada zaista treba razmišljati, razgovarati i delovati na evropski način, ako su kredibilne evropske težnje. To je poruka koju prenosimo našim partnerima, ne samo u Srbiji“, poručio je portparol EU.

Stano je poručio zvaničnom Beogradu da je Evropska unija bila kristalno jasna – da održavanje veza sa Rusijom u vreme njenog nezakonitog rata protiv Ukrajine nije kompatibilno sa procesom pridruživanja Uniji.

Osvrćući se na dešavanja u Srbiji nakon održanih vanrednih izbora u zemlji 17. decembra, Stano je naglasio da EU poziva sve političke aktere na mir i dijalog.

„Pritužbe na izborne nepravilnosti treba propisno ispitati i adresirati. Bili smo jasni da, iako treba poštovati pravo na mirne demonstracije, nasilje nije rešenje i neprihvatljivo je, da policijske akcije moraju biti proporcionalne i da se moraju poštovati osnovna prava u okviru vladavine prava“, poručio je Peter Stano.

U Srbiji su 17. decembra održani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u 65 gradova i opština, uključujući Beograd.

Tamošnji građani od 18. decembra protestuju na poziv opozicione koalicije „Srbija protiv nasilja“ sa zahtevom da se ponište izbori zbog tvrdnji o izbornoj krađi Srpske napredne stranke (SNS).

Ta stranka i državni vrh ove navode demantuju.

Sumnje u regularnost izbora iskazala je i OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), koja je 18. decembra saopštila da su izbore obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Deo evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti tokom izbora u Srbiji.

Američki State Department je pozvao vlasti u Srbiji da sarađuju sa misijom OEBS-a na istraživanju tvrdnji o izbornim nepravilnostima.

Vladajuća SNS je proglasila pobedu na svim nivoima.

(Radio Slobodna Evropa, foto: printscreen Evropska komisija)