Skip to main content

SSS osudila objavljivanje internog pisma o izlasku iz koalicije oko SSP

Vesti 05. феб 2022.
2 min čitanja

Skupština slobodne Srbije (SSS) osudila je danas objavljivanje internog pisma upućenog članovima te organizacije u kom Savet SsS iznosi razloge za izlazak iz opozicione koalicije oko Stranke slobode i pravde (SSP), Narodne stranke i Demokratske stranke (DS).

Kako su naveli u saopštenju, osnovno načelo SSS je neposredna demokratija u kojoj građani sami, bez nametanja stavova od strane autoriteta, slobodno i neskriveno, na osnovu kompletnih informacija, iznose svoju volju i učestvuju u donošenju odluka a pismo Saveta članstvu „demonstrira takva načela“.

„Svesni smo da se u našem, decenijskom vladavinom Aleksandra Vučića oštećenom društvu, načelo transparentnosti često zloupotrebljava, što se dogodilo i u našem slučaju. Iako smo sigurni da ova zla namera neće uticati na ishod zajedničkih težnji demokratske opozicije da na predstojećim izborima sruši vladavinu tiranina, jedina žrtva ovog zlonamernog čina je demokratski proces u Skupštini slobodne Srbije, Ujedinjenoj Srbiji i koaliciji Moramo“, naveli su iz SsS.

Dodali su da „ne odustaju od principijelnog stava“ da se odluke u Skupštini slobodne Srbije, kao i u društvu u celini, ne donose u malom krugu pojedinaca, već direktnim demokratskim učešćem članova organizacije i građana Srbije.

Član Skupštine slobodne Srbije (SSS) Božo Prelević izjavio je ranije da je nepoverenje prema lideru Stranke slobode i pravde Draganu Đilasu razlog za pismo kojim je Savet SSS obavestio svoje članove da izlaze iz koalicije oko SSP, Demokratske i Narodne stranke.

„Poslednjih 15 meseci svaki razgovor u opoziciji obeležen je tvrdnjom da je SSP najjača opoziciona stranka, između ostalog i zato što Marinika Tepić ima najveći rejting. Uprkos dogovoru svih strana u savezu, uključujući i SsS, Dragan Đilas je bez ikakvih konsultacija, dva dana pre kraja istraživanja, objavio da je njegov kandidat Zdravko Ponoš. Na svakom narednom sastanku doživljavali smo neprijatnosti, ne samo mi iz SsS već i druge opozicione stranke, uz pretnju da će SSP rasturiti ovaj savez ukoliko ne bude prihvaćena odluka SSP da Ponoš bude kandidat. Takvo ponašanje mogli smo protumačiti samo kao ucenjivačko“, navodi se u pismu o razlozima koji su članove Saveta SSS naveli da istupe iz koalicije.

(Beta)