Skip to main content

SSP:Srbija ne sme imati zdravstvenu zaštitu ispod nivoa u siromašnijim zemaljama EU

Info 02. jun 2022.
< 1 min čitanja

"Država da momentalno poveća plate zaposlenima u zdravstvu za najmanje 20 odsto"

Stranka slobode i pravde saopštila je danas da građani Srbije ne smeju imati zdravstvenu zaštitu ispod nivoa zdravstva u siromašnijim zemaljama Evropske unije (EU) i da se mora hitno započeti sa „terapijom“ srpskog zdravstva.

Član Saveta za zdravstvo novosadskog odbora SSP Vladimir Vrsajkov u pisanoj izjavi je naveo da se nedostatak medicinskih tehničara i lekara, liste čekanja za pojedine operacije do 2028. godine, umor, bes i nemar ne mogu više pravdati posledicama pandemije kovida-19.

Prema njegovim rečima, potrebno je da država „momentalno“ poveća plate zaposlenima u zdravstvu za najmanje 20 odsto, kao i da na neodređeno vreme zaposli lekare i medicinske tehničare koji nisu zaposleni ili su privremeno zaposleni.

Vrsajkov je kazao da je neophodna i mera subvencionisanih državnih stanova za zdravstvene radnike, kako je naveo, pre svega za zaposlene u sredinama gde postoji nedovoljan broj medicinara.

Dodao je i da su neophodni specijalistički pregledi dostupni u svom gradu u roku od 30 dana, složene dijagnostičke procedure u roku od najviše dva meseca a operacije u roku od maksimalno šest meseci.

On je ocenio da je vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) „glavni krivac“ za katastrofalnu situaciju u državnom zdravstvu i da nakon isteka medicinski opravdanih rokova mora da obezbedi svim građanima Srbije lečenje u privatnim zdravstvenim ustanovama ili da omogući prekovremen rad u državnim ustanovama o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

„Novac za ovo svakako postoji, samo fali politička odluka da se umesto za bogaćenje naprednjačkih funkcionera, kupovinu glasova ili fudbalskih TV prava usmeri u ove svrhe“, tvrdi Vrsajkov u saopštenju.

SSP navodi i da obećava građanima da neće odustati od predloženih rešenja i da će oporavak zdravstvenog sistema Srbije ostati jedno od glavnih ciljeva te stranke.

(Beta)