Skip to main content

SSP: Ubica braće Jovandić ne sme dobiti spomenik

Info 03. nov 2022.
< 1 min čitanja

"Spomenik nevinima već postoji i nalazi se na Keju žrtava racije"

Gradski odbor Stranke slobode i pravde Novi Sad istakao je danas da se ta partija bori da “u gradu u kome braća Jovandić, žrtve fašističke racije imaju ulicu, njihov ubica Janoš Tot nikada ne dobije spomenik”.

Komentarišući izjavu Balinta Pastora, potpredsednika Saveza vojvođanskih Mađara i predsednika Skupštine Grada Subotice da oni koji se protive podizanju Spomenika nevinim žrtvama u Novom Sadu 1944/45 godine “raspiruju mržnju i kidaju stare rane”, SSP Novi Sad je ocenio da je u pitanju “podla laž vladajućeg režima, koji čini i stranka gospodina Pastora”.

“Pored pokušaja da se ovim nečuvenim ‘peglanjem istorije’ izjednače zločinci sa žrtvama, ono što posebno zabrinjava jeste tendenciozna i podla zamena teza da se protivljenje podizanju spomenika okarakteriše kao ‘osveta, huškanje, širenje mržnje i nacionalne netrpeljivosti'”, navode u SSP.

Podsećaju da se već dve godine zalažu da se “u ime žrtava, njihovih porodica, ali i svih naših sugrađana, sa ‘spiska nevinih’ ukloni osuđeni ubica Janoš Tot”.

Iz SSP Novi Sad podsećaju i da su u više navrata isticali da spomenik nevinima već postoji i da se nalazi na Keju žrtava racije.

Mi ukazujemo na zločince, koji nemaju ni veru ni naciju, već samo ime koje se ne sme naći na spomeniku nevinih. Najzad, apelovati na pomirenje i slogu među narodima tako što će se ‘izmiriti’ žrtve i dželati sramno je i licemerno, baš kao i imati Ulicu braće Jovandić i spomenik s imenom njihovog ubice – Janoša Tota”, zaključuju u SSP Novi Sad.

(Autonomija)