Skip to main content

Mišel: EU i Zapadni Balkan su više nego ikada potrebni jedno drugom

Info 03. нов 2022.
< 1 min čitanja

"Da integraciju već sada učinimo vidljivom za stanovnike regiona"

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ocenio je danas da je samit Berlinskog procesa o Zapadnom Balkanu bio dobra prilika za sastanak sa liderima regiona pre samita Evropska unija-Zapadni Balkan, koji će biti održan za mesec dana u Tirani.

„U Tirani ćemo nastaviti da gradimo na temeljima koji su rezultat današnjih diskusija, produbićemo naše političko partnerstvo i partnerstvo u vođenju politike i dodatno neutralisati negativni uticaj ruskog rata protiv Ukrajine“, naveo je Mišel na Tviteru.

„Više nego ikada, Zapadnom Balkanu je potrebna Evropska unija, a Evropskoj uniji je poptreban Zapadni Balkan“, napisao je Mišel posle današnjeg samita Berlinskog procesa o Zapadnom Balkanu u Berlinu.

To je, kako je ocenio Mišel, „geopolitička neophodnost i geopolitička šansa“.

„Vreme je da ubrzamo tempo reformi i da integraciju već sada učinimo vidljivom i konkretnom za stanovnike regiona„, zaključio je predsednik Evropskog saveta.

Šarl Mišel je na samitu o Zapadnom Balkanu, koji je u Berlinu na poziv nemačkog kancvelara Olafa Šolca okupio premijere zapadnobalkanske šestorke, učestvovao ispred EU sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, visokim predstavnikom za spoljnu politiku Žozepom Borelom i specijalnim izaslanikom MIroslavom Lajčakom.

(Beta, foto: europa.eu)