Skip to main content

SSP: Gradonačelnik nema čamac

Info 21. avg 2022.
< 1 min čitanja

Poplavljene saobraćajnice u gotovo svim delovima grada

Svi komunalni problemi u gradu isplivali su nakon oluje koja je noćas zahvatila Novi Sad, jer su brojne ulice u gradu satima bile pod vodom, ocenio je danas gradski odbor Stranke slobode i pravde.

„Ogromna količina padavina za tako kratko vreme u svakom gradu bi izazvala kolaps. Ipak, novosadske ulice su se doslovce pretvorile u reke i satima kasnije bile neprohodne jer postoji ozbiljan problem s infrastrukturom“, ocenio je SSP.

Kako smatraju, pored neodgovarajućeg održavanja odvoda i slivnika, na nekim lokacijama poseban problem predstavlja nestručno postavanje šahtova, koji su viši od kolovoza.

„Sa druge strane nameće se pitanje šta su nadležni u gradu učinili da se pripreme za ovakve situacije, budući da su upravo ovakve meteorološke prilike karakteristične za klimatske promene“, piše u saopštenju.

SSP ocenjuje da je Novom Sadu potreban ozbiljan plan za borbu protiv sve intenzivnijih efekata klimatskih promena, koji predviđa sistemska rešenja za duge periode suše, kao i iznenadne i intenzivne pljuskove.

„Ovakve planove imaju svi gradovi u okruženju. Novosadski gradonačelnik u odlasku morao je o tome da misli proteklih godina, a budući da nije – neka spremi čamac“, navodi se u saopštenju.

Obilan pljusak praćen snažnim vetrom zahvatio je Novi Sad u ranim jutarnjim satima, što je izazvalo poplavljene saobraćajnice u gotovo svim delovima grada.

Pojedine saobraćajnice u nižim delovima grada i dalje su pod vodom, a oluja je oborila nekoliko stabala koja su pala na parikrane automobile i oštetila ih.

Dežurne vatrogasne službe imale su desetak intervencija kako bi evakuisali zarobljene učesnike u saobraćaju.

(Autonomija)