Skip to main content

SRS: Nacrt statuta Vojvodine suprotan Ustavu Srbije

Autonomija 02. окт 2008.
< 1 min čitanja

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Martinović ocenio je danas da je Nacrt statuta Vojvodine gotovo u celosti u suprotnosti sa aktuelnim Ustavom i da ima za cilj da „potre srpski karakter“ te pokrajine. Na konferenciji za novinare, Martinović je rekao da taj dokument ima preambulu što je karakteristično za Ustav samostalne države i što ne postoji ni u jednom drugom regionu u svetu.
Martinović, koji je i član Predsedničkog kolegijuma SRS, ocenio je da je Nacrt statuta Vojvodine zapravo prikriveni ustav buduće federalne jedinice i kao primer naveo odredbu po kojoj Vojvodina ima pravo da otvara predstavništva u stranim zemljama i samostalno zaključuje međunarodne ugovore. Prema njegovim rečima, Vojvodina ne treba da ima vladu jer je to karakteristično za suverene države a ne regione unutar suverenih država.
„Srbija je unitarna država i zato su pogrešna poređenja sa Bavarskom jer je Nemačka federalna država“, ocenio je on.
Martinović je podsetio da je Srba u Vojvodini oko 70 odsto i protestovao zbog toga što će u budućem Savetu nacionalnih zajednica imati samo polovinu predstavnika. On smatra da pokrajinsko rukovodstvo Vojvodine na taj način želi da veštački izazove sukob između većinskog i manjinskih naroda i ocenio da je u vrhunskom interesu Srbije i pokrajine da taj statut nikada ne bude prihvaćen. Poslanik radikala je, takođe, kritikovao potpisivanje Sporazuma o bezbednosti informacija sa NATO-om i usprotivio se ideji i podeli Kosova i Metohije.

(Beta)