Skip to main content

Šper: Srbija od prodaje NIS-a ima samo neizvesnost

Izdvajamo 24. мар 2022.
3 min čitanja

Sad je postalo jasno koliko je opasna energetska zavisnost od Rusije

Aktuelna ratna kriza u Ukrajini po Evropu nije samo bezbednosni rizik, već i energetski. Ruska dominacija na energetskom tržištu Srbije tek sada dobija svoje vidljive negativne posledice i postalo je izvesno – prodaja NIS-a ruskom Gazpromu za građane Srbije znači samo neizvenost koliko će sutra koštati gorivo na pumpama, rekao je autor dokumentarca „Ide gas“ Darko Šper, na promociji filma u Pančevu.

„Nakon 14 godina od prodaje NIS-a Gazpromu građani Srbije imaju neizvesnost koliko će koštati gorivo na pumpama i da li će za hiljadu dinara moći da sipaju možda pet litara goriva. Došli smo u situaciju da ne znamo čiji će taj NIS biti sutra, a na to će uticati isključivo geopolitičke okolnosti“, istakao je Šper.

I ne samo to, kako je dodao, jer građani Srbije i dalje ne znaju „šta je njihovo i koliko“.

„Niko više u Srbiji ne može da tvrdi koliko je naš NIS i koliko je naš Srbijagas, koliko je naše podzemno skladište u Banatskom Dvoru i gasovod. I dalje ne znamo koliko je novca u njih uloženo“, ukazao je on.

Vuk Vuksanović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, komentarišiću energetsku budućnost Srbije u kontekstu rata u Ukrajini, izjavio je da je „sada postalo jasno koliko je opasna energetska zavinost od druge zemlje“.

„Ne možete da verujete drugim državama. U poslednjih par meseci to je i Aleksandru Vučiću postalo jasno“, ocenio je Vuksanović.

Dodao je i da trenutno „ne bi voleo biti u koži Aleksandra Vučića, jer će budućnost spoljne politike Srbije zavisiti isključivo od pretnji kojima će zemlja biti izložena“.

„U prošlosti je to bilo jednostavno, Vučić bi, na sugestije Evrope da Srbija neće biti primljena u Evropsku uniju (EU) odgovorio – pa šta, ne primate me i to nema nikakve veze sa mojom politikom prema Moskvi, već je problem u vašem dvorištu. Međutim, ovoga puta će mu Evropljani pripretiti na drugačiji način. Ako ne volite sankcije prema Rusiji, onda ne volite ni fondove EU, fabrike naših investitora. I ako on odluči da uvede sankcije, jedna od velikih akrobacija koje će morati da uradi tiče se upravo energestkog sektora“, reako je Vuksanović.

Energetsku budućnost Srbije, prema njegovim rečima, u ovom trenutku nije moguće predvideti.

No, energetska prošlost Srbije ostaje izvesna i nepromenjena. Prisećajući se prekrašajne prijave koju je Državna revizorska institucija (DRI) podnela protiv direktora „Srbijagasa“ Dušana Bajatovića zbog nepoštovanja Zakona o javnim nabavkama a koja je zbog zastarelosti odbačena, policijski inspektor u penziji Siniša Janković kazao je da „ni jedna moć nije moć ukoliko se ne zloupotrebljava“.

DRI se predao. Prekršajna prijava protiv Bajatovića, za sve te milijarde? Nema vrste zloupotrebe koje ekspertski tim DRI nije pregledao i utvrdio. I pored toga, podneta je prekršajna prijava. Svi znamo kako u Srbiji prolaze prekršajne prijave. Ona je upisana odmah ispod žene koja je prodavala ručno štrikane kape van pijace. I to je za sudiju za prekršaje bio ravnopravan slučaj – da tu ženu tretira i sankcioniše prekršajno a zatim čoveka koji je odgovorno i pravno lice državne ustanove“, naveo je Janković.

Film „Ide gas“ nastao je u produkciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV).

Ovaj film govori o povezanosti Rusije i Srbije u pogledu dobavljanja prirodnih resursa, a konkretno prirodnog gasa. Rusija danas ispunjava čak 80 odsto godišnjih potreba naše zemlje za gasom, što za sobom povlači pogodnu klimu za razvijanje zloupotreba i kriminalnih radnji koje su van radara nadležnih organa.

Oslanjanje na preduzeće Srbijagas, kao jedinog snabdevača gasom, Srbiju je dovelo do kršenja sopstvenih zakona, ali i zakona Evropske unije, jer su manji prodavci gasa zapravo bili preprodavci Srbijegasa. To je dovelo do zaduživanja privrede prema ovom preduzeću, ali i zaduživanja samog Srbijegasa prema Gazpromu i to za više od milijardu evra. Ipak, povezanost ovog preduzeća, a konkretno njegovog direktora Dušana Bujatovića i države, dovelo je do državne zaštite i nekažnjavanja.

Promociju filma u Pančevu podržala i redakcija sajta Pančevo Si Ti.

Ovaj projekat koji u partnerstvu realizuju NDNV i Gong podržala je američka fondacija NED.

Petar Alimpijević (Autonomija)