Skip to main content

Ukrajina tvrdi da je 400.000 njenih državljana nasilno odvedeno u Rusiju

Planeta 24. мар 2022.
< 1 min čitanja

"Drže ih u veoma lošim uslovima, sa malo hrane i vode"

Vlasti Ukrajine su danas saopštile da je 400.000 državljana te zemlje, uključujući 84.000 dece, nasilno odvedeno u Rusiju.

Ukrajinski ombudsman Ljudmila Denisova rekla je da su Ukrajince odveli ruski vojnici iz lučkog grada Marijupolja i drugih opkoljenih ukrajinskih gradova.

Denisova je rekla da ih ruske snage drže u veoma lošim uslovima, sa malo hrane i vode.

Guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko rekao je da Rusi uzimaju pasoše Ukrajinaca i odvode ih u logore, gde agenti ruske kontraobaveštajne službe FSB vrše bezbednosne provere tih osoba, a potom ih prebacuju u različita udaljena područja u Rusiji.

Kirilenko je kazao da su stanovnici Marijupolja dugo bili uskraćeni za informacije i da ih Rusi obmanjuju lažnim tvrdnjama o vojnim porazima Ukrajine kako bi ih ubedili da se presele u Rusiju.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije danas da ruske snage organizuju prisilno premeštanje hiljada civila iz Marijupolja u Rusiju.

Ruski zvaničnici su juče objavili da je više od 384.000 Ukrajinaca dobrovoljno otputovalo u Rusiju i da im je u toj zemlji ponuđen smeštaj i novac.

(Beta, foto: Beta/AP)