Skip to main content

Sonja Biserko: Srbi će se vratiti u kosovske institucije, Vučić manipuliše

Info 13. nov 2022.
< 1 min čitanja

"Kad padne 'ruski svet' pašće i 'srpski', onako kako ga sanja Beograd"

Izlaskom iz institucija Kosova, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, testira međinarodnu zajednicu dokle može da manipuliše, kaže za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u dogovoru na pitanje da li i kada će se Srbi sa Kosova vratiti u tamošnji sistem.

Podsetimo, uoči ubzanog i intezivnijeg angažovanja Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da se konačno reši kosovsko pitanje, odnosno ubrza proces koji bi doveo do potpisivanja takozvanog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, povod za izlazak Srba iz kosovskih institucija zvanični Beograd, odnosno vlast Aleksandra Vučića, pronašla je u neodustajanju premijera Kosova Aljbina Kurtija da odloži uvođenje preregistracija tablica u kosovske.

– Vučić, kao što znate, mesecima diže tenzije i sistematski optužuje Kurtija. Kurti, s druge strane, neće podelu. Vučić ima saveznike i u Prištini i u Tirani – objašnjava Biserko.

Izlazak iz institucija, napominje, dodatni je pritisak na Prištinu.

– Osim toga, Vučić stalno spinuje priču preko raznih medija a i lično da su Nemačka i Velika Britanija iza svega što Kurti radi, a kao da Sjedinjene Američke Države razumeju Srbiju. Činjenica je da SAD i EU podržavaju nemačko-francuski predlog za rešenje kosovskog pitanja. Izlaskom iz institucija Vučić testira međunarodnu zajednicu dokle može da manipuliše. Činjenica je, međutim, da su zemlje Zapadnog Balkana u Berlinu potpisale tri sporazuma. Dakle, Kosovo kao ravnopravna zemlja – kaže Sonja Biserko.

Kako dodaje, Vučić insistira na formiranju Zajednice srpskih opština pre potpisivanja sporazuma, a Kosovo nakon sporazuma.

– Mislim da će se Srbi vratiti u institucije. I međunarodna zajednica na tome insistira. Kad padne ‘ruski svet’ pašće i ‘srpski’, onako kako ga sanja Beograd – zaključuje sagovornica Danasa.

(Danas, foto: Medija centar Beograd)