Skip to main content

Demokrate zadržale kontrolu nad američkim Senatom

Planeta 13. нов 2022.
< 1 min čitanja

Odlučujuća pobedu za nastavak predsedavanja Džozefa Bajdena

Demokratska partija osvojila je noćas jedno mesto koje joj je nedostajalo da zadrži kontrolu nad gornjim domom američkog Kongresa, Senatom, što predstavlja odlučujuću pobedu za nastavak predsedavanja Džozefa Bajdena.

Četiri dana od izbora na sredini mandata američki mediji proglasili su pobedu demokratske senatorke Ketrin Kortes Masto u ključnoj američkoj državi Nevadi. Dosadašnja senatorka je pobedila Adama Lakseta, kandidata koga je podržavao bivši republikanski predsednik Donald Tramp, prenos američke televizije.

Sa njenim reizborom demokrate zadržavaju 50 od 100 mesta u Senatu što dozvoljava partiji Džozefa Bajdena da zadrži prevlast nad gornjm domom Kongresa. Prema Usatavu potpredsednica SAD Kamala Haris ima odlučujući glas ako je jednako podeljeno glasanje.

Demokrate bi mogle da dobiju još jedno mesto u državi Džordžiji gde će biti održan drugi krug izbora za Senat 6. decembra. Prema propisima te države da bi osvojio mesto kandidat mora da ima 50 odsto glasova, a pošto niko nije osvojio dvojica kandidata idu u drugi krug.

Republikanci koji nisu ostvarili takozvani crveni talas na koji se računalo na ovim izborima tradicionalno nepovoljnim za vladajuću stranku, izgleda će ipak moći da povrate većinu u donjem domu Kongresa, Predstavničkom domu.

Očekuje se da će to iskoristiti da pokrenu brojne parlamentarne istrage o administraciji Džozefa Bajdena ili o njegovim bližnjim.

Međutim, bez Senata neće moći da usvajaju zakone suprotne Bajdenovim ciljevima, na primer o abortusu ili klimi, niti da blokiraju njegovu nominaciju sudija, ambasadora i vladinih zvaničnika.

Pored toga njihova pobeda će izgleda biti mnogo manja nego što je najavljeno, Televizija En-Bi-Si (NBC) je projektovala juče ujutru malu većinu od pet mesta za republikance sa 220 poslanika u odnosu na 215 za demokrate. Međutim čeka se na rezultate sa još oko 20 mesta, uglavnom u Kaliforniji.

(Beta, foto: Pixabay)