Skip to main content

Šolc zatražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Rusije

Info 10. jun 2022.
2 min čitanja

"Važno je da svi pokažemo solidarnost sa Ukrajinom i pomognemo Ukrajini"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanka sa nemačkim kancelarom, da je Olaf Šolc “na decidan i oštar način tražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Ruske Federacije”. Nemački kancelar je kazao da se “podrazumeva da Nemačka podržava Srbiju u procesu pristupanja Evropskoj uniji”.

“Mi ćemo se sastati u Solunu, solunske odluke iz 2003. će imati 20. godišnjicu naredne godine, te odluke predviđaju perspektivu pristupanja EU za zemlje Zapadnog Balkana, sigurno veliki broj ljudi nije tada mislio da će to trajati 20 godina…To je veoma važna tema za mene, stoga ću ponovo uspostaviti tzv. Berlinski proces, gde iz Nemačke s velikim brojem partnera pokušavamo pokrenuti proces pristupanja”, rekao je Šolc.

Svi su, dodaje, zaokupljeni ratom u Ukrajini.

“Već imamo veliki broj žrtava, uništeni su gradovi i sela, a imamo i velike gubitke u vojskama obe zemlje već sad, a ovo je strašan, besmisleni rat za imperijalističku viziju Rusije. Zbog toga je važno da EU i svi pokažemo solidarnost sa Ukrajinom i pomognemo Ukrajini da se brani od tog napada”, rekao je Šolc.

Deo toga je, kaže, uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji.

“Važno je da radimo na tome da se što veći broj zemalja priključi tim sankcijama, jer je to instrument, pored isporuke naoružanja, nešto što pomaže Ukrajini, da može sama da odredi budućnost i brani suverenost i teritorijalnost, da ima i sposobnu vojsku, to je nešto što se krije iza sankcija, sankcije su veoma efikasne”, rekao je.

Isto očekuje i od Srbije.

“Očekujemo da se tim sankcijama priključe i sve zemlje koje su kandidati za članstvo u EU”, naglasio je Šolc.

Govoreći o Kosovu, Šolc je rekao da je stav Nemačke poznat odavno.

“Nemački stav je jasan i poznat već nekoliko godina, sve piše i u papirima. Ono što je sada potrebno je da se više posveti angažovano tom procesu da se dođe do pomaka i napretka”, rekao je.

Šolc je izrazio nadu da će uskoro “dobiti vesti o tom napretku”.

“Korak po korak obe strane moraju dati doprinos tome, da se ništa ne blokira, da se pravi niz koraka koji će voditi do konačnog cilja”, rekao je.

Kako je rekao Šolc, što se tiče pitanja brzine pristupanja EU, to zavisi od mnogo faktora.

“Od onih koji žele pristupiti, koliko se trude da ispune sve uslove, od ambicije i dinamike EU u tom procesu, mi možemo doprinositi tome da ta ambicija, taj zamah EU je dovoljno veliki i to je nešto čemu sam ja posvećen, za šta se ja zalažem. Neće to biti moguće za šest meseci, to će trajati, ali bilo bi dobro ako se to sada zaista pospešuje velikom hrabrošću. Ovakvi procesi pristupanja su doveli do velikih promena u svakoj zemlji, to je nešto što je neminovno na putu ka EU, želim vas ohrabriti, ako vas ohrabarim, želim da kažem da se možete i pouzdati u nas, da ćete dobiti podršku. Naš stav po pitanju Kosova je već dugo poznat”, rekao je.

Šolc je u Beograd doputovao iz Prištine, gde je posle današnjeg sastanka sa premijerom Aljbinom Kurtijem rekao da u EU nema mesta za države koje se međusobno ne priznaju.

(N1, foto: Beta)