Skip to main content

St. Protić: Ništa novo od Šolca i Vučića, ne verujem da ćemo se priključiti sankcijama Rusiji

Info 10. jun 2022.
< 1 min čitanja

Bivši ambasador, istoričar i pisac Milan St. Protić ocenio je da nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nisu rekli “ništa novo” nakon današnjeg sastanka u Beogradu i dodao da je ne veruje da će se Srbija priključiti sankcijama Rusiji, iako je Šolc to danas zatražio.

“Meni izgleda da će politika Srbije da ostane ovako reaktivna kao do sada i da će da se nastavi ovaj trend koji je počeo još odavno da se ne donose odluke nego da se ostane tako u nekom limbu, u nekom vazdušnom prostoru, ili bezvazdušnom prostoru, bolje rečeno, izmedju jednog i drugog centra moći u Evropi”, rekao je St. Protić za Insajder TV.

Komentarišući izjavu nemačkog kancelara Olafa Šolca da Srbija i Kosovo bez medjusobnog priznanja ne mogu postati članice EU, St. Protić je kazao da je ta poruka “jasna još od 2008. godine, kada je većina sveta priznala nezavisnost Kosova”.

“To nije bilo jasno samo onima koji nisu hteli da im bude jasno. U kojoj diplomatskoj formi će se to reći, to je sekundarno pitanje. Ovo je sad bilo otvorenije zato što je rečeno u Prištini, nije ponovljeno tim rečima u Beogradu”, istakao je on.

St. Protić je naglasio da je kancelar Šolc vrlo pazio čak da i na novinarska pitanja koja su usledila posle njegovog uvodnog izlaganja izbegne da to ponovi, uz ocenu da “iskusni političari vode računa šta u kojoj sredini kažu, pogotovo kada dolaze u ovako zaostali deo sveta”.

Govoreći o ekonomskoj zavisnosti Srbije od EU i energetske zavisnosti od Rusije, St. Protić je naglasio da je Srbiju “neko svojom kratkovidom politikom doveo u tu zavisnost”.

“I kad dodjete naravno u zavisnost od jedne velike sile, koja je pritom još toliko sklona imperijalizmu i autokratiji, onda samo možete da očekujete ucenu”, ocenio je on.

(Beta, Foto: N1)