Skip to main content

Smiljana Milinkov: Laž je da privatni mediji mogu da objavljuju šta god hoće

Vojvodina 30. мар 2023.
< 1 min čitanja

“Vidimo da, od tih privatnih medija, neki moraju da se drže zakona, a neki ne moraju”

Šefica Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Smiljana Milinkov pozvala je danas građane da ne nasedaju na izgovore vlasnika pojedinih komercijalnih medija u Srbiji da je privatnim medijima dozvoljeno da objavljuju “šta god hoće”.

“Često čujemo: ‘Ma, oni su privatni mediji i mogu da rade šta hoće!’ Međutim, to nije istina. Zakon o javnom informisanju i medijima jasno propisuje da niko ne može da radi šta hoće”, kazala je Smiljana Milinkov na seminaru Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) u Pančevu.  

Prema njenim rečima, praksa nažalost daje za pravo takvoj lažnoj predstavi.

“Vidimo da, od tih privatnih medija, neki moraju da se drže zakona, a neki ne moraju”, kazala je Smiljana Milinkov.

Na seminarima NDNV-a, koje to udruženje organizuje u 10 gradova Vojvodine i Srbije, učestvuju novinari i medijski radnici, kao i predstavnici lokalne samouprave, policije i tužilaštva.

Kako je objašnjeno, cilj je da učesnici seminara kroz razgovor i međusobno upoznavanje pokušaju da razbiju predrasude koje imaju jedni o drugima, odnosno svojim profesijama.

Projekat jačanja otpornosti novinara na lokalnom nivou podržala je Ambasada Holandije u Srbiji, kroz program MATRA.

U okviru tog projekta NDNV je izabrao 10 poverenika u 10 lokalnih samouprava u Vojvodini i Srbiji, da bi pokušao da pomogne ugroženim kolegama da se izbore sa pritiscima, pretnjama i diskriminacijom.

Fokus projekta je na multietničkim sredinama.

(Autonomija)