Skip to main content

Rusija pritvorila novinara Wall Street Journala pod optužbom za špijunažu

Planeta 30. мар 2023.
< 1 min čitanja

"Evan Gershkovich je prvi novinar jedne američke novinske kuće koji je uhapšen pod optužbama za špijunažu u Rusiji od hladnog rata"

Ruske vlasti pritvorile su novinara američkog Wall Street Journala pod optužbom za špijunažu, saopštila je Ruska sigurnosna agencija.

Federalna sigurnosna služba (FSB), glavna agencija nasljednica KGB-a, rekla je u četvrtak da je američki državljanin Evan Gershkovich pritvoren u gradu Jekaterinburgu na Uralu dok je navodno pokušavao doći do povjerljivih informacija.

Sigurnosna služba tvrdi da je Gershkovich “prikupljao povjerljive podatke o aktivnostima jednog od preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa koji predstavljaju državnu tajnu”.

Prema lokalnim medijima, izvještavao je o ratu u Ukrajini i Wagnerovoj plaćeničkoj grupi.

FSB nije rekao kada se dogodilo hapšenje.

Gershkovich bi se mogao suočiti sa kaznom do 20 godina zatvora ako ga osude za špijunažu.

WSJ je saopštio da “odlučno demantuje” optužbe o špijunaži protiv svog dopisnika iz Rusije.

“Odlučno negiramo optužbe FSB-a i tražimo momentalno puštanje našeg posvećenog novinara od povjerenja, Gerchkovicha. Solidarišemo se sa Evanom i njegovom porodicom”, navodi se u dopisu WSJ-a Reutersu.

Roditelji porijeklom iz SSSR-a

On je prvi novinar jedne američke novinske kuće koji je uhapšen pod optužbama za špijunažu u Rusiji od hladnog rata, a njegovo zatvaranje dolazi usred gorkih globalnih napetosti zbog borbi u Ukrajini.

Gershkovich, koji je bio akreditiran kao novinar, pokriva Rusiju i Ukrajinu kao dopisnik moskovskog ureda Wall Street Journala.

Njegov posljednji izvještaj, objavljen ove sedmice, fokusirao se na usporavanje ruske ekonomije usred zapadnih sankcija.

Prije nego što se pridružio The Wall Street Journalu, 31-godišnji Gershkovich radio je za AFP u Moskvi.

Prethodno je bio izvjestilac The Moscow Timesa.

Gershkovich govori ruski jezik.

Njegovi roditelji žive u SAD-u, ali su porijeklom iz SSSR-a.

(Al Jazeera, foto: Autonomija)