Skip to main content

Slovenci prenose praksu o razvojnoj pomoći Vojvođanima

Autonomija 17. нов 2008.
< 1 min čitanja

ivanadulic.jpgPotpredsednica Izvršnog veća Vojvodine Ivana Dulić Marković ocenila je danas da bi Srbija trebalo da pojednostavi sistem za regionalnu saradnju jer ona doprinosi povećanju konkurentnosti privrede.
„Partnerstvo u regionu trebalo bi da doprinese kreiranju, pripremi i realizaciji razvojnih projekata“, kazala je ona novinarima pred početak dvodnevne konferencije o pripremi projekata bilateralne razvojne pomoći na temu prenosa prakse iz Goriške u Vojvodinu.
Ivana Dulić Marković koja je i pokrajinska sekretarka za regionalnu i međunarodnu saradnju kazala je da bi taj skup, na kojem će učestvovati i predstavnici lokalnih samouprava, trebalo da prenese iskustva Slovenije oko projekata razvojne pomoći.
Direktor Regionalne razvojne agencije Severne Primorske iz Nove Gorice Črtomir Špacapan izjavio je da je Slovenija davno shvatila da EU ne daje pare za sve projekte, tako da je oformila fondove iz kojih može crpeti sredstva.
„Ti fondovi će nam dobro doći jer će i Sloveniju na neki način pogoditi svetska ekonomska kriza, ali je ona na neki način čak i dobrodošla, kako bi došlo do razmene proizvodnje i traženja partnera u okolnim zemljama“, kazao je Špacapan.
Konferenciju u Novom Sadu organizuju Pokrajinski sekretarijat za regionalnu i međunarodnu saradnju, Regijska razvojna agencija iz Nove Gorice i nevladina organizacija Grupa za razvojne projekte.
Na njoj će danas i sutra biti predstavljeni projekti iz Vojvodine i Slovenije, a diskutovaće se i o značaju regionalne saradnje i Regionalnog razvojnog foruma.

(Beta)