Skip to main content

Protivnici Evroprajda napadali građane, novinare i policiju, uhapšeno više osoba

Info 17. sep 2022.
2 min čitanja

Dvojica učesnika skupa protiv manifestacije “Evroprajd 2022” privedena su u blizini Crkve Svetog Marka. Do incidenta je došlo nakon što su protivnici Prajda flašama gađali automobile, psovali okupljne novinarske ekipe i ušli u raspravu sa policijskim službenicima, javlja reporterka portala Nova.rs.

Do sukoba protivnika Prajda i policajaca došlo je i u blizini Skupštine Srbije. Raščinjeni monah Antonije je najpre izdvojen iz mase, a potom uveden u policijsku maricu, javlja „Nova.rs“.

Privedeno je nekoliko osoba a policija potiskuje demonstrante niže ka Skupštini.

U blizini zgrade RTS-a došlo je do novog incidenta. Dve devojke prišle su desničarima kako bi ih fotografisale, a jedan je potom izleteo iz mase i krenuo ih udarati po glavi, javlja novinarka Nova.rs koja je videla incident.

U tom trenutku policija nije osiguravala taj deo protesta. Nakon napada, devojke su uspele doći do policijske patrole i dati izjavu, nakon čega im je rečeno da se udalje.

Kako je prenela agencija Beta, jake snage policije blokirale su danas kod Glavne pošte u Takovskoj ulici tridesetak građana, među kojima je bio i raščinjeni monah Antonije.

Okupljeni nose ikone i krstove, traže od pripadnika policije da se sklone ili da „uhapse sodomiste“.

Desetak ljudi nalazi se na raskrsnici Bulevara Kralja Aleksandra i Beogradske ulice, kod Pravnog fakulteta, i takođe nose ikone i krstove.

Oni od više desetina policajaca zahtevaju da prođu ka zgradi Upravnog suda, kako bi sprečili održavanje Evroprajd šetnje.

Oko Tašmajdanskog parka i ispred Crkve svetog Marka, kao i iza Glavne pošte, raspoređene su policijske snage sa opremom za razbijanje demonstracija.

Tužilaštvo: Zadržavanje do 48 sati za napad na novinare ili policiju

Više javno tužilaštvo u Beogradu dalo je nalog policiji i osnovnim javnim tužilaštvima da odrede zadržavanje do 48 sati svima koji bi danas izvršili napad na novinare koji izveštavaju sa manifestacija u Beogradu.

Nalog za zadržavanje odnosi se i na napade na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji su zaduženi za obezbedjivanje reda i mira na manifestacijama.

(Nova.rs, Beta, Danas, Foto: FoNet)