Skip to main content

Skup o hrvatsko-srpskim nerešenim pitanjima

Autonomija 30. јул 2012.
< 1 min čitanja

Regionalna naučna konferencija “Srpsko-hrvatski odnosi: Rešavanje aktuelnih pitanja” biće održana sutra u mestu Golubić kod Obrovca, u Hrvatskoj, saopštio je danas Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada.

Na konferenciji će učestvovati naučnici iz Hrvatske i iz Srbije, a na otvaranju će govoriti i politički predstavnici Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije.

Organizatori su najavili učešće predsednika Srpskog narodnog vijeća iz Hrvatske Milorada Pupovca, predsednika Zajedničkog veća opština iz Vukovara Dragana Crnogorca, predsednika Demokratske stranke Hrvata u Vojvodini Petra Kuntića i predsednika Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Slavena Bačića.

Predviđeni su i razgovori hrvatskih i srpskih političara o mogućnostima međusobne saradnje, navodi se u saopštenju.

Skup o hrvatsko-srpskim odnosima i mogućnostima saradnje održava se petu godinu zaredom u Golubiću.

Golubić je selo u Dalmatinskoj zagori, koje je gotovo potpuno uništeno tokom i nakon operacije hrvatske vojske i policije „Oluja” 1995. godine i u koje su Srbi počeli da se vraćaju poslednjih godina. Kuće u selu se obnavljaju uz pomoć države Hrvatske.

U Golubiću je pre rata živelo oko 500 stanovnika, a danas ih živi stotinak.

Skup organizuju Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruga za istoriju, saradnju i pomirenje iz Golubića.

(Autonomija)