Skip to main content

Sindikat Nezavisnost: Mekdonalds sputava organizovanje radnika u borbi protiv loših uslova rada

Info 17. nov 2022.
< 1 min čitanja

"Redovno trpe mobing, verbalno uznemiravanje, pretnje otkazom i ucene"

Radnici kompanije Mekdonalds izjavili su danas u Beogradu da ih ta kompanija sputava i obeshrabruje u zajedničkom organizovanju i formiranju sindikata radi borbe protiv loših uslova rada.

Na konferenciji za novinare glavni poverenik sindikata „Nezavisnost“ Uroš Milivojević je naveo da radnici Mekdonaldsa redovno trpe mobing, verbalno uznemiravanje, pretnje otkazom i ucene.

„Mi pozivamo kolege da nam se pridruže i da zajedno tražimo bolje plate, dostojanstvo na radnom mestu i predvidivo radno vreme. Vreme je da poslodavci iz sektora ugostiteljstva počnu da se ponašaju prema radnicima kao prema ljudima“, reko je Milivojević.

Savetnik za ekonomska i socijalna pitanja tog sindikata Zoran Ristić je rekao da „pritisak na poslodavce treba vršiti preko sindikata. Ljudi iz sektora ugostiteljstva za sada nema mnogo, ali sindikati jačaju uključivanjem radnika iz ovog sektora„, rekao je Ristić.

Koordinator Međunarodne organizacije sindikata ugostiteljstva (IUF), Džonatan Johanson, rekao je da su se 2014. godine radnici restorana brze hrane okupili da bi tražili poboljšanje uslova u kojima rade.

„Kompanije kao što su Mekdonalds i Starbaks čine sve kako ne bi dozvolie radnicima da se udruže i oforme sindikate. Ali sindikalno organizovanje, pored toga što je zaštićeno brojnim zakonima, zaštićeno je i Deklaracijom o ljudskim pravima“, rekao je Johanson.

(Autonomija, foto: Pixabay)