Skip to main content

Silovatelju umanjena kazna za silovanje devojčice zato što je bio – branitelj

(Pod) razno 17. sep 2021.
2 min čitanja

Visoki krivični sud Hrvatske u Veću za mlade, sastavljenom od tri sudinice, spustio je kaznu s 14 na 11 godina zatvora silovatelju tada šestogodišnje djevojčice s područja Dubrovnika s neverovatnim objašnjenjem – bio je učesnik Domovinskog rata.

Županijski sud u Dubrovniku je aprila ove godine na 14 godina zatvora nepravosnažno osudio 48-godišnjeg muškarca zbog seksualnog zlostavljanja osmogodišnje pokćerke.

Visoki sud je, nakon žalbe njegove advokatice, preinačio presudu i smanjio je na 11 godina zatvora.

Presudom dubrovačkog suda 48-godišnjak je bio osuđen jer je od sredine 2019. do sredine 2020. godine u spavaćoj sobi porodične kuće učestalo zlostavljao maloletnu kćer svoje supruge.

Sud: Optuženiku nije uzeta olakšavajuća okolnost da je bio u ratu
„Naime, u obzir treba uzeti zaprijećenu kaznu za kazneno delo za koje se tereti optuženik, a to je kazna zatvora od 3 (tri) do (15) petnaest godina, te je u pravu optuženik kada tvrdi da je prvostepeni sud prilikom odmeravanja kazne precenio značaj otežavajućih, a potcenio značaj olakšavajućih okolnosti, te propustio optuženiku ceniti kao olakšavajuću okolnost činjenicu da je sudelovao u Domovinskom ratu“, navedeno je u obrazloženju presude koja je objavljena na stranicama Visokog suda, a prenosi je portal Index.hr.

Index je kontaktirao sudinicu Sanju Katušić-Jergović, predsednicu Veća za mlade koja je predsjedala Većem kada je donelo ovakvu presudu. Zanimalo ih je zašto je silovatelju tada šestogodišnje devojčice kao olakšavajuća okolnost uzeta u obzir činjenica da je bio branitelj.

Sutkinja: Nismo ovlašćeni sami komentirati svoje odluke

„Nismo ovlašćeni da komentirašemo svoje odluke, što smo imali reći, rekli smo u presudi“, rekla je kratko sutkinja Sanja Katušić-Jergović.

Ona je uputila Index.hr na portparola suda.

„Prijašnji život bilo kojeg optuženika u krirvičnom postupku mora se kod osuđujuće presude oceniti ili olakšavajućim ili oteđavajućim. U tom kontekstu, podatak o svojevremenom sudelovanju optuženika u obrani Republike Hrvatske je nesumnjivo pozitivna okolnost iz njegova života… Međutim, to nije odlučujuća okolnost zbog koje je došlo do preinake prvosttepene presude u odluci o kazni, niti bi sama ta okolnost dovela do snižavanja kazne (što je uostalom i vidljivo u obrazloženju odluke Visokog kaznenog suda)“, nevedeno je još u obrazloženju.

Ministar Medved: Ovdje je potrebna najoštrija moguća osuda

Razgovarali smo i s ministrom branitelja Tomom Medvedom, koji je takođe osudio ovakvu presudu.

„Kod ovakvih morbidnih kaznenih dela to što je neko branitelj se ne može dovoditi u kontekst, ovde je potrebna najoštrija moguća osuda i ni na koji način kod takvih grozota ne treba uzimati olakšavajuću okolnost to što je netko branitelj“, rekao je za Index ministar branitelja Tomo Medved.

Upravnica Poliklinike za zaštitu dece i mladih, koja se bavi terapijom seksualno zlostavljane dece, za Index je pojasnila kakve posledice na dete ostavlja takav gnjusan čin.

„Ne ulazeći u konkretan slučaj, mogu reći kako zlostavljanje nije problem koji će proći s odrastanjem. Mnoga djeca svoje traume i posledice i bol nose i u odraslom dobu, sve to značajno deluje na njihovo funkcionisanje i na odnose s drugim ljudima, s bliskim prijateljima, na poslu, s vlastitom decom. Posledice su i na socijalnom planu i na interpersonalnom planu. Kod seksualno zlostavljane dece javlja se povećana depresija, anksioznost, niže samopoštovanje, loša slika o sebi, hronične bolesti. Na planu seksualnosti ponekad se disociraju, odvoje od svog iskustva tako da imaju izgubljene delove vremena, neki se ‘anesteziraju’ alkoholom, drogom, a neki pribegavaju i suicidalnosti“, rekla je za Index Gordana Buljan Flander.

Navodi kako istraživanja pokazuju da su suicid i suicidne misli 4 do 13 puta češće kod žrtava seksualnog zlostavljanja od žrtava drugih trauma.

Hrvatski mediji ne navode ime osuđenog, a neki samo inicijale G. N.

(Index/Danas, Foto: Pixabay)