Skip to main content

Severna Makedonija: Devojčicu s Daunovim sindromom koju su maltretirali drugovi u školu odveo predsednik

Marginalci 12. feb 2022.
2 min čitanja

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je otpratio 11-godišnju devojčicu sa Daunovim sindromom do škole nakon što je čuo da je maltretiraju.

Pendarovski je u ponedeljak držao Emblu Ademi za ruku dok ju je vodio do njene osnovne škole u gradu Gostivaru.

“Embla je doživela maltretiranje u školi zbog Daunovog sindroma – genetskog stanja koje uzrokuje smetnje u učenju, zdravstvene probleme i karakteristične karakteristike lica”, rekao je portparol predsedničke kancelarije za CNN.

Pendarovski se takođe susreo s Emblinom porodicom i dao joj poklone, vidi se na snimku koji je podelila njegova kancelarija. S njima je razgovarao “o izazovima sa kojima se ona i njena porodica svakodnevno suočavaju“, i o rešenjima, navodi se u saopštenju njegove kancelarije.

„Predsednik je rekao da je neprihvatljivo ponašanje onih koji ugrožavaju prava deteta, posebno kada je reč o deci sa atipičnim razvojem“, saopšteno je iz njegove kancelarije

„Oni treba da uživaju ne samo prava koja zaslužuju, već da se osećaju ravnopravni i dobrodošli u školskim klupama i školskom dvorištu. To je naša obaveza, kao države, ali i kao pojedinaca, a ključni element u ovoj zajedničkoj misiji je empatija. To će pomoći deci poput Embla, ali će pomoći i da naučimo od njih kako da se iskreno radujemo, delimo i budemo solidarni“, dodao je predsednik.

“Svi smo jednaki u ovom društvu. Došao sam ovde da dam svoju podršku i da podignem svest da je inkluzija osnovni princip”, naveo je Pendarovski u saopštenju za javnost.

On je naveo je rekao da “ohrabruje i podržava” Embline roditelje u njihovoj borbi za zaštitu prava dece poput njihove ćerke.

Predrasude u tom kontekstu su glavna prepreka izgradnji ravnopravnog i pravednog društva za sve“, rekao je Pendarovski, navodi se u saopštenju.

On je takođe naglasio da postoji „pravna i moralna obaveza da se obezbedi inkluzivno obrazovanje, u kojem je glavni fokus na razvijanju veština i sposobnosti kod dece sa različitim razvojnim procesima“ i istakao potrebu podizanja svesti javnosti o ovom pitanju.

(CNN/Euronews Srbija)