Skip to main content

Bela kuća: Bajden i Putin razgovarali više od sat vremena o Ukrajini

Planeta 12. феб 2022.
2 min čitanja

Predsednici SAD i Rusije, Džozef Bajden (Joseph Biden) i Vladimir Putin, imali su danas telefonski razgovor dug nešto više od sat vremena o ukrajinskoj krizi, saopštila je Bela kuća.

Razgovor je trajao tačno 62 minuta, izjavio je izvor blizak Beloj kući i dodao da je pre razgovora, Bajden rekao da će ponovo pozvati Putina na smirivanje tenzija i povlačenje ruskih vojnika sa granice sa Ukrajinom.

Prema ranijim američkim obaveštajnim podacima, Rusija navodno naredne nedelje planira invaziju na Ukrajinu, javila je agencija AP.

Prema navodima iz Bijele kuće, Biden je prenio Putinu da Sjedinjene Države ostaju spremne angažirati se u diplomaciji zajedno sa saveznicima, ali i da su jednako spremni za druge scenarije.

Biden je kazao i da će zapad na eventualnu rusku invaziju Ukrajine odlučno odgovoriti i nametnuti brze i ozbiljne financijske štete Rusiji.

Putin je pre razgovora sa Bajdenom, razgovarao sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron).

Ruski predsednik je u tom telefonskom razgovoru ocenio optužbe protiv Rusije o neposrednoj invaziji na Ukrajinu kao „provokativne spekulacije“, prenela je agencija Frans pres.

(Beta, arhivska foto: Beta-AP)

Razgovarali šefovi diplomatija SAD i Rusije: U slučaju ruske invazije, slijedi masovan transatlantski odgovor

Povodom današnjeg razgovora šefova diplomatija Sjedinjenih Američkih Država i Rusije Entonija Blinkena i Sergeja Lavrova, oglasili su se iz Kremlja, a zatim i iz Stejt departmenta.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov optužio je SAD da žele da izazovu sukob u Ukrajini optužujući Rusiju da priprema invaziju na tu zemlju.

Lavrov je u telefonskom razgovoru sa američkim kolegom Entonijem Blinkenom rekao da je propagandna kampanja koju su pokrenule SAD i njeni saveznici o „ruskoj agresiji“ na Ukrajinu „provokacija“ koja podstiče vlasti u Kijevu da se upuste u „vojno rješavanje problema Donbasa“.

Zapadnjaci pak žele da Rusija uputi znak smirivanja tenzija, koja sa svoje strane traži da se NATO ne širi ka tom području. Obje strane odbijaju zahtjeve i međusobno se optužuju za tenzije.

Iz Vašingtona su u najkraćim crtama pojasnili kako je razgovor upriličen usljed zabrinutosti da Rusija možda razmatra pokretanje dalje vojne agresije na Ukrajinu u narednim danima.

„Sekretar Blinken je jasno stavio do znanja da je diplomatski put za rješavanje krize ostao otvoren, ali Moskva mora deeskalirati situaciju i uključiti se u razgovore. Ponovio je da bi, ukoliko bi Moskva krenula putem agresije i izvršila invaziju na Ukrajinu, to rezultiralo odlučnim, masovnim i ujedinjenim transatlantskim odgovorom“, saopšteno je iz Vašingtona.

(Antena M)