Skip to main content

SDS: Sramotna odluka o ukidanju toplog obroka i regresa za radnike na minimalcu

Info 08. јул 2022.
< 1 min čitanja

"Pravna nesigurnost i pritisci na pravosuđe još jednom postavljeni iznad prava pravde"

Socijaldemokratska stranka Srbije ocenila je da je ukidanje toplog obroka za zaposlene u prosveti koji su na minimalcu – sramota za državu i pravosuđe, a da nakon dve godine drugačije prakse sudova, dovodi do još veće pravne nesigurnosti u Srbiji.

SDS u saopštenju navodi da razlog za ovakvu odluku nije nedostatak novca u budžetu, već su i u ovom slučaju pravna nesigurnost i pritisci na pravosuđe još jednom postavljeni iznad prava pravde.

„Dodatni problem je što bi minimalna zarada trebalo da bude izuzetak, a u Srbiji je pod ovom vlašću ona postala pravilo. Ako je već tako, zašto se onda ne poveća ta minimalna zarada, a smanji opterećenje na nju, po modelu koji je predložila Socijaldemokratska stranka“, rekao je potpredsednik SDS-a Goran Radosavljević.

On je u saopštenju ocenio da bi povećanjem minimalca i smanjenjem opterećenja na najniže zarade poslodavci bili destimulisani da isplaćuju minimalnu zaradu, a bio bi povećan standard zaposlenih.

Kako je istakao, poslodavci ne bi smeli da traže vraćanje do sada isplaćenih regresa i toplih obroka, i ta odluka ne bi smela da bude na bilo koji način retroaktivna.

SDS je u saopštenju zaključila da „od donošenja ‘nakaradnog’ Zakona o radu 2014. godine, zaposleni u Srbiji nemaju nikakvu zaštitu i sva kršenja njihovih prava nalaze zakonsko opravdanje“.

(Beta)