Skip to main content

Savez antifašista Vojvodine: Dan pobede u atmosferi odricanja od antifašizma

Info 06. maj 2022.
< 1 min čitanja

"Jačaju glasovi onih koji su u Drugom svetskom ratu doživeli poraz"

Savez antifašista Vojvodine upozorio je da 77. godišnjicu pobede nad fašizmom, koja se obeležava 9. maja, i kao Dan pobede i kao Dan Evrope, Srbija dočekuje u atmosferi odricanja od partizanskog antifašizma i rehabilitovanja njegovih ideoloških i oružanih protivnika – četnika, “koji su službenim dekretom prevedeni u antifašiste”.

U saopštenju Saveza ukazuje da je razvijanje svesti o značaju antifašizma danas od ključnog značaja za društvo u Srbiji, ali i i celoj Evropi.

“Ta nam je svest potrebna naročito danas, kada posmatramo agresiju Rusije na Ukrajinu, koje su obe pretrpele strahovite gubitke u borbi protiv fašizma, kada još traje priliv izbeglica i migranata, a evropskim prostorom odzvanjaju zahtevi za pooštravanjem imigracionih politika, zatvaranjem granica, podizanjem zidova i deportacijama”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da posebno zabrinjava što se među glasovima ksenofobije i neskrivenog rasizma, koji prate rast desnog ekstremizma u Evropi, čuju i glasovi onih koji su u Drugom svetskom ratu doživeli poraz.

“Nade antifašista da je moguć bolji i pravedniji svet moraju naći svoj izraz i u obeležavanju Dana Evrope u onoj meri u kojoj Evropa baštini velike ideale slobode, bratstva, jednakosti i pravde”, poručuje Saveza antifašista Vojvodine.

(Autonomija)