Skip to main content

Savet Evrope: Razdvojiti lokalne izbore od parlamentarnih i predsedničkih u Srbiji

Info 04. apr 2022.
2 min čitanja

"Postojanje fantomskih glasača na biračkim spiskovima podriva poverenje u izbore i demokratiju"

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope preporučio je danas vlastima u Srbiji da razdvoje lokalne izbore od izbora na drugim nivoima i za njih odvoje poseban dan, umesto da budu zajedno sa predsedničkim i parlamentarnim, kao što je to bilo i prilikom jučerašnjeg glasanja.

“Ako Srbija zaista želi da ima snažnu samoupravu, ovo bi bio pravi način da se organizuju izbori”, rekla je šefica delecije Kongresa Karla Delonge, koja je navela da su predstavnici Kongresa došli na poziv ovdašnjih vlasti i posmatrali izborni proces u Beogradu i još nekoliko mesta u Srbiji.

Naglasila je da treba izbeći da predsednički i parlamentarni izbori “bace u zasenak lokalne probleme, što se desilo na ovim izborima, uz Putinov rat u Ukrajini”.

Ona je rekla da je delegaciji tokom pripremnih sastanaka sa nevladinim organizacijama i medijima, skrenuta pažnja na “određene, stalne probleme u vezi sa glasačima registrovanim u Srbiji”.

“Mi smo bili svedoci u nekoliko navrata da su glasači dolazili na biračka mesta i davali pozive koji su bili upućeni preminulima“, ispričala je Delonge.

Prema njenim rečima, krajnje je vreme da se takvi problemi reše, možda i kroz neku vrstu nezavisne revizije biračkog spiska, ili kroz bolju koordinaciju različitih predstavnika vlasti zaduženih za ažuriranje i vođenje ovakvih spiskova.

“Postojanje fantomskih glasača na biračkim spiskovima podriva poverenje u izbore i demokratiju”, naglasila je Delonge, navodeći da su se čule optužbe da postoje pritisci na opozicione glasače i zaposlene u državnoj upravi da glasaju za vladajuću koaliciju.

Od sagovornika, kako je navela, delegacija je čula optužbe da ne postoji ravnopravnost učesnika izbora, pogotovo u pristupu medijima, da se kupuju glasovi i da se vodi funkcionerska kampanja.

“Postoje problemi koje mora da reši Vlada. Ali činjenica da je posle međupartijskog dijaloga, koji je omogućio Evropski parlament, opozicija učestvovala na svim nivoima u jučerašnjim izborima predstavlja pozitivan znak. Ostavlja me u uverenju da Srbija može da postigne viši nivo demokratije, a lokalni nivo je idealno polazište da se to učini”, rekla je Delonge.

(Beta)