Skip to main content

Crta: Izborni dan ishod lošeg izbornog procesa

Info 04. apr 2022.
2 min čitanja

Posmatrači su širom Srbije zabeležili više slučajeva fizičkog i verbalnog nasilja

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov kazao je danas da je izborni dan pun tenzija bio očekivan nakon urušavanja integriteta izbornog procesa u celini.

“Izborni proces nije samo izborni dan. Najvažniji deo štete po kvalitet izbora učinjen je pre izbornog dana, u negativnoj sinergiji partija koje su podršku sticale nedemokratskim i često protivzakonitim sredstvima, neadekvatnim radom institucija na zaštiti zakona i javnog interesa i neprofesionalnosti većeg dela najuticajnijih medija”, rekao je Nedeljkov novinarima u Beogradu.

Nedeljkov je rekao da je na po 5 odsto biračkih mesta u Srbiji i u Beogradu zabeleženo kršenje pravila, čime je ozbiljno ugrožen integritet izbornog dana, ali je dodao da obim tih incidenata nije mogao da utiče na konačne ishode izbora u Srbiji i Beogradu.

Najčešće zabeležena nepravilnost tokom izbornog dana je, kako je naveo, vođenje paralelnih evidencija birača unutar biračkih mesta, koje su i u Srbiji i u Beogradu zabeležene na 11 odsto biračkih mesta.

Nedeljkov je dodao da je na 12 odsto biračkih mesta zabeležena povreda procedure glasanja van biračkog mesta.

Okupljanje ljudi oko biračkih mesta, uz navode o kupovini glasova ili manipulaciji glasačkim listićima, prijavljeno je na 4 odsto biračkih mesta u Srbiji, odnosno na 4 odsto biračkih mesta u Beogradu, naveo je Nedeljkov.

Nedeljkov je istakao da je tokom izbornog dana uočena nespremnost biračkih odbora da u punoj meri obezbede proces glasanja u skladu sa procedurama.

“Nakon zatvaranja biračkih mesta u 20 sati, u Srbiji je na 11 odsto mesta bilo birača koji su hteli da glasaju, ali im je na nešto manje od polovine tih mesta to pravo u Srbiji uskraćeno. U Beogradu je u 20 sati na 27 odsto biračkih mesta bilo birača koji su hteli da glasaju, ali im to na 12 odsto ukupnog broja mesta u Beogradu nije bilo dozvoljeno”, rekao je on.

Povreda tajnosti glasanja, dodao je, u nedelju je zabeležena na 14 odsto biračkih mesta, dok je u Beogradu to slučaj na 10 odsto biračkih mesta.

Posmatračka misija Crte uputila je sedam prijava policiji, pet slučaja kupovine glasova i dva slučaja manipulacije glasačkim listićima takozvanog “bugarskog voza”.

Posmatrači Crte su širom Srbije zabeležili više slučajeva fizičkog i verbalnog nasilja na biračkim mestima i u njihovoj okolini, a dobili su informacije i o nizu drugih nasilnih incidenta.

On je rekao da su domaći ili strani posmatrači bili prisutni na 18 odsto biračkih mesta u Srbiji, dok su u Beogradu bili na čak 85 odsto biračkih mesta.

Nedeljkov je kazao da način organizovanja glasanja na 46 posebnih biračkih mesta nije omogućio da birači sa Kosova u jednakim uslovima kao ostali građani Srbije ostvare svoja biračka prava.

Proces glasanja bio je izrazito loše organizovan, gužve su bile takve da se povremeno na biračkim mestima nalazilo i više desetina birača, čime je narušena tajnost glasanja, a zabeležen je i niz drugih nepravilnosti – nekorišćenje UV lampe i spreja, vođenja paralelnih evidencija, glasanje u ime drugih birača, prisustvo neovlašćenih lica”, rekao je Nedeljkov.

(Beta)