Skip to main content

PAVLE RADIĆ: Laku noć, Srbijo

Stav 04. apr 2022.
2 min čitanja

Spavaj i dalje u mrklom mraku

Ko to opet pobedi na izborima u Srbiji? Sa kakvim političkim programima i sa kakvim ideologijama?

Za one koji iole poznaju ovdašnje političke i ideološke stavove vlasti i skoro celokupne opozicije, za one koji poznaju intelektualnu i moralnu srozanost dominantnih elita, koji poznaju njihovu koruptivnost, za one koji poznaju Vučićevu tehnologiju manipulacija i uzurpaciju moći, za one koji poznaju ovdašnju crkvu (SPC) i njezinu politikantsku praksu – zar je uopšte teško pogoditi ko su pobednici izbora?

Pobedila je desnica. Ona primitivna, nacionalistička, klerikalna, kleptokratska, mrziteljska. Ona pročetnička i proljotićevska.

Pobedilo je maligno antievropejstvo. Pobedili su poštovaoci Miloševićeve zločinačke politike iz ’90-tih i veliki poštovaoci aktuelne zločinačke politike ovde obogotvorenog Putina, nad čijim se zločinima nad Ukrajinom zgražava sav civilizovan svet.

Novi Sad: U slavu zločinstva Rusije nad Ukrajinom!?

Pobedili su oni što slave Miloševićeve zločince – čiji murali i njima u čast ispisani grafiti “krase” javne prostore Srbije – i oni koji, na sramotu Srbije, sada fasade ukrašavaju simbolima i grafitima u slavu zločinstva Rusije nad Ukrajinom, u slavu zločinca Putina.

Istinske levice i liberalizma ovde takoreći i nema. I ako ih rudimentarno ima, ne mogu skupiti ni dovoljan broj potpisa za prijavu izborne liste da bi uopšte mogli izaći na izbore, a kamo li da samostalno preskoče cenzus i uđu u parlament i lokalne skupštine. Dotle se srozala politička Srbija.

Beznadežna Srbijo, laka ti i dalje mrkla noć. Baj, baj Evropo i prosvećenosti… Putujte – što bi pevao Đole – i ne obazirite se na nas. Mi nismo za vaše društvo, naša srca su većinski okrenuta Onom u Kremlju od kojeg se zgražava pristojan svet.

Novi Sad: U čast Onom u Kremlju od kojeg se zgražava pristojan svet!?

Zidne poruke i murali naše sramote na ovom portalu dosta su objavljivani, red je da se objavi naša sramota koja slavi zločinstvo čudovišta iz Kremlja. Ne možemo se praviti da ih ne vidimo, da ih nema.

Nažalost, mnogo je manje onih među nama koji se takvih poruka stide, nego onih koji takve poruke podržavaju i pozdravljaju. Da nije tako, takvih sramnih poruka koje slave zločinstva ne bi ni bilo.

(Autonomija)