Skip to main content

Šajatović: Mlinarima dogorelo do nokata, pozovite ministra da ukrstimo argumente

Info 26. maj 2022.
< 1 min čitanja

Mlinari ne traže da se poveća cena brašna, ali odbijaju da prihvate da se cena socijalne politike svali na proizvođače, izjavio je Zdravko Šajatović iz Udruženja mlinarske, pekarske i testeničarske industrije Srbije „Žitounija“.

Vlada je obavezna da obezbedi finansijska sredstva za sprovođenje odluke o ograničenju cena, mlinari ne traže milostinju nego da vlada da obezbedi sredstva po zakonu, rekao je on za N1.

„Nama, mlinarima koji isporučuju mala pakovanja brašna, je dogorelo do nokata“, upozorio je Šajatović.

On je kazao da mlinari od 1. novembra uredno isporučuju više od onoga što je uredbom vlade propisano, ali su ušli u gubitak, jer je cena od 44 dinara koja je zamrznuta 15. novembra manja od cene žita.

Iz tog razloga „Žitounija“ traži da im država nadomesti razliku između tržišne cene i one koja je zacrtana 15. novembra, što po njihovoj računici iznosi 240 miliona dinara za tri meseca, jer su zahtevi za decembar i januar ispunjeni, rekao je Šajatović i dodao da su dali vladi preciznu računicu po firmama.

Šajatović upozorava da će za mesec i po dana sazreti novi rod pšenice i pita ko će to kupiti ako mlinari budu finansijski upropašćeni.

„Ako neko misli da ćemo uzimati kredite po kamatama od 10 odsto… da bismo obezbedili snabdevenost tržišta, ja mislim da to tako lako neće ići“, kazao je on.

Na pitanje šta će mlinari uraditi ako im ne bude nadoknađeno 240 miliona dinara, rekao je da su dobili neka obećanja, ali da do sada nije bilo realizacije.

Nama se preti ako ne isporučimo brašno kako je propisano… da će se zatvoriti mlinovi na šest ili dvanaest meseci i da će odgovorna lica dobiti zabranu rada, plus novčane kazne. To je neprimereno“, rekao je.

(N1, Foto: Pixabay)