Skip to main content

HRW: Bugarska pušta policijske pse na izbeglice sa Bliskog istoka

Građani 26. мај 2022.
< 1 min čitanja

Bugarske vlasti na izbeglice sa Bliskog istoka puštaju policijske pse i koriste druge nasilne metode kako bi ih nelegalno proterali iz zemlje nazad u Tursku, saopštila je nevladina orgnanizacija Hjuman Rajts Voč (Human Rights Watch – HRW).

Migranti su prijavljivali, navodi HRW, da ih je policija tukla, pljačkala i skidala odeću.

„Bugarske vlasti brutalno i po kratkom postupku proteruju migrante i tražioce azila preko kopnene granice sa Turskom“, rekla je službenica HRW zadužena za izbeglice i prava migranata Mišel Randava.

Istakla je da Evropska unija treba da osigura da Bugarska odmah zaustavi nelegalne i nehumane pušbekove (proterivanja) na svojim granicama i omogući tražiocima azila pristup fer procedurama za dobijanje azila.

Bugarska vlada nije reagovala na izveštaj HRW, ali zvaničnici su ranije negirali maltretiranje migranata.

Hjuman Rajts Voč intervjuisao je 15 Avganistanaca od novembra do aprila koji su naveli da su „žrtve 19 pušbekova bugarskih vlasti iz Bugarske u Tursku“.

Bugarsko ministarstvo odbrane je u novembru saopštilo da je rasporedilo vojsku i vojna vozila duž granice sa Turskom kako bi pomogla policiji da se izbori sa velikim brojem izbeglica koje pokušavaju da uđu u zemlju.

Bugarska se nalazi na balkanskoj ruti koju izbeglice sa Bliskog istoka i Avganistana koriste kako bi došle do Evrope.

Mali broj njih želi da ostane u toj, najsiromašnijoj državi Evropske unije, a Bugarsku zapravo koriste za tranzit ka zapadu.

(Beta)