Skip to main content

Kostić o ratu u Ukrajini: Strepim da ne postanemo nepoželjni usamljenici Evrope

Info 26. мај 2022.
< 1 min čitanja

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić ocenio je danas da je rat u Ukrajini možda veći tektonski poremećaj od rušenja Berlinskog zida i da Srbija nema privilegiju da sama bude ostrvo ili kontinent.

On je na redovnoj godišnjoj skupštini SANU rekao da strepi da u ovim geopolitičkim okolnostima „ne postanemo nepoželjni usamljenici Evrope“.

Kostić je poručio da Srbija nema privilegiju da sama bude ostrvo ili kontinent, „ili da se pak mnogoljudna, što definitivno nije, rasprostire na više kontinenata – ona je duboko utisnuta u tkivo i kulturu Evrope i od nje ne može odveslati ka nekim drugim prostorima, obećanim ili koje sami sebi neodgovorno obećavamo“.

On je podsetio da se u drugoj strofi Ode radosti „zloslutno provlače stihovi“ – „A onaj ko to nikada nije umeo neka se plačući isključi iz zajednice„.

„A šta ako u toj i takvoj Evropi upravo u njenom zastupanju neograničene otvorenosti i multikulturalne tolerancije, ponovo ne zatreba figura ‘unvierzalnog negativca’ kao strukturna prepreka na tom putu ka neograničenoj unifikaciji. Kome će ta uloga sada biti dodeljena? Radi se o ulozi sa težim posledicama od uloge ‘korisnog idiota’ koju smo povremeno autodestruktivno prihvatali ili su nam je nametali“, rekao je Kostić.

On je istakao da će biti potrebno mnogo mudrosti i slobodnijeg, nekonvencionalnijeg traženja rešenja za probleme sa kojima se Srbija dugo suočava i da će biti potreban i hladni egoizam „da razumemo šta su naši interesi“.

Kostić je ocenio i da se sudbonosne odluke, za koje je potrebna podela odgovornosti, donose u „delokrugu neprihvatljivo ograničenog broja osoba“.

(FoNet, Foto: N1)