Skip to main content

SAD zahtijevaju istragu izvještaja o veličanju ratnih zločinaca u RS

Aktuelno 12. jan 2022.
< 1 min čitanja

Sjedinjene Države pozvale su vlasti Bosne i Hercegovine da istraže izvještaje koji ukazuju na to da su se u Republici Srpskoj prošlog vikenda veličali ratni zločinci u incidentima usmjerenim protiv povratnika u gradovima gdje je tokom rata protjerano nesrpsko stanovništvo.

“Pozivamo nadležna tijela da istraže ove incidente bez odgađanja i da pozovu odgovorne osobe na odgovornost”, rekao je glasnogovornik State Departmenta, prenosi Reuters.

Vlasti RS u nedjelju su u Banjoj Luci obilježili 9. januar koji u tom entitetu proslavljaju kao Dan RS, uprkos odluci Ustavnog suda BiH koji je taj datum proglasio neustavnim.

Naime, prema odluci Ustavnog suda obilježavanje praznika 9. januara je neustavno jer diskriminira druge religijske i etničke grupe.

“Sjedinjene Države su duboko zabrinute zbog izvještaja o govoru mržnje, veličanju ratnih zločinaca i provokativnim incidentima usmjerenim na povratnike u entitetu Republika Srpska tokom vikenda”, kazao je glasnogovornik.

Proslava koja je održana u nedjelju je uključivala paradu naoružane policije kroz Banja Luku. Na videosnimkama objavljenim na društvenim mrežama vide se sudionici kako pjevaju pjesme slaveći rat, uključujući jedan na kojem se navode gradovi u kojima su nesrbi masakrirani i protjerani, piše Reuters.

Komemoraciji su prisustvovali kineski i ruski diplomati te dužnosnici iz susjedne Srbije.

Glasnogovornik Bijele kuće je u komentaru na njihovo prisustvo kazao da dok ruski i kineski predstavnici “smatraju prikladnim sudjelovati u destabilizirajućim ceremonijama”, Sjedinjene Države su u utorak Bosni i Hercegovini donirale 96.000 doza vakcina protiv COVID-19.

U ponedjeljak je i Europska unija reagirala na ceremoniju održanu proteklog vikenda, kazavši kako vodstvo bh. Srba riskira sankcije i gubitak pomoći ako nastavi poticati tenzije.

Washington je prošle sedmice sankcionirao Dodika za “destabilizirajuće i koruptivne aktivnosti i pokušaje razbijanja” Dejtonskog mirovnog sporazuma.

(N1 Sarajevo, karikatura: STUPS)