Skip to main content

Ruski vjerski praznik u crnogorskim školama

Jugoslavija 28. феб 2023.
4 min čitanja

"Ombudsman nema mogućnost sankcionisanja onih koji ugrožavaju ljudska, pa i dječija prava, već samo davanja preporuka"

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda (Ombudsman) u Crnoj Gori je formirao predmet povodom proslave vjerskog praznika Maslenice u crnogorskim školama, saopšteno je iz te institucije Radiju Slobodna Evropa (RSE) 28. februara.

Ombudsman nema mogućnost sankcionisanja onih koji ugrožavaju ljudska, pa i dječija prava, već samo davanja preporuka.

Obilježavanjem vjerskog praznika u školi se krši Zakon o obrazovanju i vaspitanju, kaže doskorašnja vršiteljka dužnosti direktorice „Zavoda za školstvo“ Zoja Bojanić Lalović.

„Zakon precizira da su obrazovno-vaspitne ustanove svjetovnog karaktera, te da nije dozvoljeno religijsko djelovanje, osim u licenciranim vjerskim srednjim školama“, navodi Bojanić Lalović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Gdje se slavio ruski vjerski praznik?

U dvije osnovne škole i podgoričkoj gimnaziji je obilježen ruski vjerski praznik Maslenice u subotu 25. februara, koja je bila radni dan.

Dan ranije, na godišnjicu ruske vojne agresije na Ukrajinu, iz podgoričke Osnovne škole „Novka Ubović“ su i sa Fejsbuka pozvali „na proslavu Maslenice“, bez konteksta čiji i kakav je praznik u pitanju.

Na istoj stranici su to pojasnili nakon održane proslave:

„Danas smo u školi uz muziku, uskusnu hranu i prije svega veselo raspoloženje, obilježili Maslenicu, tradicionalni ruski praznik kojim se uz ukusne palačinke koje simbolizuju Sunce, ispraća zima i najavljuje proljeće“.

U Gimnaziji „Slobodan Škerović“ u Podgorici nisu krili da u toj javno obrazovnoj ustanovi organizuju proslavu vjerskog praznika.

„Ovaj ruski praznik (Maslenice) slavi se u nedjelji prije časnog posta, koji podrazumijeva praštanje“, objavljeno je na Fejsbuku gimnazije, a praznik je proslavljen i u osnovnoj školi „Štampar Makarije“.

Iz tih škola koje su proslavile ruski vjerski praznik kazali su da se to u školama „slavi odavno“, dok je Ministarstvo prosvjete reklo da je se to dešava „godinama unazad“.

Više bivših prosvjetnih radnika je to negiralo, što potvrđuje i Zoja Bojanić Lalović koja je godinama bila direktorica i Osnovne škole „Štampar Makarija“ i podgoričke Gimnazije.

Ovakvih praznika, kao kaže, nije bilo.

„U školama su se obilježavali dani jezika, kada su se predstavljali kultura i običaji onih čiji su se jezici izučavali u školi, ali ne jednog jezika. I to je obično bilo pred kraj nastavne godine“, kaže Bojanić Lalović.

Jesu li škole u Crnoj Gori svjetovne?

U Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju Crne Gore piše da su u javnim ustanovama „obrazovanje i vaspitanje je svjetovnog karaktera“ i da „nije dozvoljeno religijsko djelovanje.“

Pojava religijskog djelovanja u državnim školama u Crnoj Gori, iako je to zakonom zabranjeno, počela je nakon promjene vlasti 2020. godine, od kada su vlast u Crnoj Gori preuzeli proruski Demokratski front, Demokrate i građanski pokret URA.

Prva ministarka prosvjete nove vlasti bila je Vesna Bratić, koja je sebe označavala kao „žena četnik“. Za vrijeme njenog mandata smijenjeni su gotovo svi direktori škola u Crnoj Gori.

Zbog nezakonitih smjena, po do sada presuđenim tužbama, poreske obveznike će plaćanje odštete bivšim direktorima koštati 300.000 eura.

Među onima koje je postavila na mjesta smijenjenih ima branilaca ratnih zločinaca, promotera četničkog pokreta, antivaksera.

Iz tog perioda je i slučaj nastavnice iz Bara koja je 2020. pozvala đake na religijski obred u crkvi Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Ministarstvo odobrava religijsko djelovanje u školama

Ministarstvo prosvjete na čelu sa Miomirom Vojinovićem, koji je naslijedio Bratić, podržalo je najnoviji primjer religijskog djelovanja u školama.

Navode da praznik Maslenice ima korijene u slovenskoj mitologiji, da se obilježava u Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji, te da simbolizuje najavu proljeća i ljubav.

„Ovaj praznik obilježavan je godinama unazad u gotovo svim crnogorskim školama u kojima se izučava ruski jezik“, saopštilo je Ministarstvo prosvjete za RSE, ali nisu odgovorili od kada se taj praznik proslavlja.

„Potpuno je u skladu sa našim obrazovnim sistemom, da u školama osim jezika, djeca uče i o običajima, kulturi, tradiciji, književnosti i umjetnosti drugih zemalja“, naveli su iz Vojinovićevog resora.

Ministar Miomir Vojinović je studirao Fakultet za ruski jezik i književnost u Moskvi.

Počasni je član Moskovskog kluba svjetskih pedagoga, a njegovo ime se nalazi u „Enciklopediji najistaknutijih diplomaca ruskih univerziteta“, piše u njegovoj biografiji.

Krajem prošle godine, na zahtjev Vojinovića je Vlada u tehničkom mandatu premijera Dritana Abazovića odobrila skoro milion eura iz budžeta za finansiranje dvije škole Srpske pravoslavne crkve u Podgorici.

Licence tih škola su sporne, tvrde iz opozicije i civilnog sektora.

Prosvjetna inspekcija nije se oglašavala povodom religijskih proslava, a iz Zavoda za školstvo su direktorima preporučili da radne subote budu nastavne, dok religijsko djelovanje nisu ni pomenuli.

Za dio javnosti je ova proslava sporna

Obrazovno-vaspitne ustanove su najosjetljivije u trenutku kada u Crnoj Gori postoji duboka podijeljenost na svim nivoima i nesigurnost zbog urušavanja institucija sistema, ocjenjuje Bojanić Lalović.

Zato bi rukovodioci škola, kako navodi, trebalo da djeluju u pravcu da se to ne odražava u njihovim ustanovama.

„A ne da kroz ovakve događaje dijelite i djecu i kolektiv. Ono što brine je što nastavnici i oni koji rade sa mladima u svemu ovome ne prepoznaju ništa problematično, nema reakcije“, kaže Bojanić Lalović.

Iz opozicione Demokratske partije socijalista su naveli da je u redu proslavljati običaje i kulturu naroda čiji se jezici izučavaju u crnogorskim školama:

„Ali u danima kada Putinova Rusija vrši agresiju u Ukrajini, i to smišljeno, na godišnjicu te invazije, proslavljati ruski praznik u crnogorskim školama nije samo provokacija, nego i prava slika antievropske vlade koja sprovodi prosvjetnu politiku“, ističu u saopštenju.

Reagovala je i Amina Cikotić iz Socijaldemokratske partije:

„Tamo gdje našu djecu šaljemo da uče, oni manipulišu njima i koriste ih za širenje nacionalizma i gaženje civilazacijskih vrijednosti. Umjesto građanskog, promovišu nacionalističko ponašanje“.

„Obilježavanje ruskog vjerskog praznika, na godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, je tužna, ali najbolja ilustracija dubine edukativnog, moralnog, etičkog i političkog pada Crne Gore u vjersko i ideološko jednoumlje“, napisao je na Tviteru dr Srđa Pavlović, predavač na Katedri za istoriju i klasiku Univerziteta Alberta u Kanadi.

Povodom ovih događaja se iz vladajućih partija nisu oglašavali.

(Radio Slobodna Evropa, foto: FB škole Novka Ubović)