Skip to main content

Eskobar: Rusija će pokušati da se umeša u predsedničke izbore u Crnoj Gori

Jugoslavija 28. feb 2023.
2 min čitanja

"Uobičajenim kanalima medijskih dezinformacija"

Specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je u utorak da očekuje da će Rusija pokušati da se umeša u kampanju za predsedničke izbore u Crnoj Gori.

Na onlajn brifingu sa novinarima sa Zapadnog Balkana, Eskobar je rekao da veruje da će Rusija to pokušati da uradi uobičajenim kanalima medijskih dezinformacija.

„Mislim da će Rusija pokušati da ubaci neke nezdrave narative kako bi pokušala da stvori tenzije između etničkih grupa u Crnoj Gori u ovoj kampanji“, rekao je Eskobar, napominjući da vjeruje da je narod Crne Gore dovoljno mudar da to prepozna, prenosi N1 Zagreb, pozivajući se na agenciju Hina.

Takođe vjerujem da institucije u Crnoj Gori imaju mogućnost da zahtijevaju transparentnost u predizbornoj kampanji“, rekao je on.

Eskobar je rekao da SAD i dalje vide Crnu Goru kao važnog i vrijednog saveznika u NATO-u i poručio da se nada da će naredna vlada biti posvećena pridruživanju EU i obavezama koje proizilaze iz članstva u NATO-u.

Predsednički izbori u Crnoj Gori biće održani 19. marta.

Državna izborna komisija je do sada potvrdila šest kandidatura, a prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja već je izvjesno da će u drugom krugu biti aktuelni predsjednik Milo Đukanović.

Lider prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Jakov Milatović iz rastuće političke partije „Pokret Evropa sada“ boriće se za poziciju svog protivkandidata, koji je pobedio na izborima u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore, gde živi trećina stanovništva zemlje.

Rusija je pokušala da se umeša u parlamentarne izbore u Crnoj Gori 2016. godine kada su, kako je utvrđeno nepravosnažnom presudom Višeg suda u Podgorici, dvojica operativaca ruske tajne službe GRU, uz pomoć prosrpske opozicije, pokušali da izvrše državni udar. u toj zemlji i zaustaviti njen prijem u punopravno članstvo u NATO.

Tada su, uz dvojicu ruskih špijuna, na dugogodišnje zatvorske kazne osuđena i dvojica lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

Ali ta presuda je na Apelacionom sudu ukinuta, a sudski postupak vraćen na početak.

(N1/Danas, Foto: N1)