Skip to main content

Ekološki front: Most na Dunavu je trojanski konj

Građani 21. okt 2022.
2 min čitanja

"Ne treba zaboraviti da se nizvodno od grada već gradi jedan most, prava obilaznica, što samo uveličava cenu zaduživanja"

Ekološki front Novog Sada istakao je u današnjem saopštenju da je izgradnja četvrtog mosta preno Dunava u Novom Sadu „trojanski konj“ koji dovodi do kompletne urbanizacije levog priobalja Dunava u Novom Sadu i obuhvata Kameničku adu, Dunavac, Šodroš i Ribarsko ostrvo.

U današnjem saopštenju aktivisti su zapitali i na koji način nadležni žele da počnu izgradnju mosta bez građevinske dozvole i arhitektonskog projekta za most, „bez zakonski obavezujuće Strateške procene uticaja na životnu sredinu za izgradnju mosta, a sve uz tajni ugovor sa kompanijom China Road and Bridge Corporation i nepoznatu cenu“.

„Privremena građevinska dozvola kojom se hvale odnosi se samo na pomoćne mostove i ostale radove vezane za njih, dok sam „projekat mosta“ i dalje ne postoji, nije predstavljen javnosti i ne postoji građevinska dozvola. Na osnovu čega onda rade pripremne radove i mostove kada ne znaju ni kako će izgledati trajni most„, pitaju se aktivisti.

Oni su podsetili i da se da sve radove „ne plaća gradonačelnik iz svog džepa već građani na osnovu svog poreza i zaduživanja“, zbog čega imaju prava i da postavljaju pitanja.

„Ne treba zaboraviti da se nizvodno od grada već gradi jedan most, prava obilaznica, što samo uveličava cenu zaduživanja„, podseća Ekološki front.

Takođe, dodaju da je u skladu sa Generalnim urbanističkim planom do 2030. godine, na kojem je gradonačelnik Miloš Vučević svojim potpisom potvrdio stav struke da je istočni špic Kameničke ade, gde je juče sprovođeno „deminiranje“ i početak pripremnih radova za pripremne mostove, stanište zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta pod kodom NSA 22a.

Ekološki front pita i da li je kompanija „Milenijum tim“ imala uslove zaštite prirode od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, kao i zašto druge nadležne inspekcije izbegavaju da izađu na teren i obrate se javnosti.

Zbog svega navedenog, Ekološki front Novi Sad pozvao je institucije da „spreče dalji haos i da se rešavanje ovog problem prenese na neku radnu grupu“ gde bi nadležne institucije i zainteresovana javnost mogli razumno da dođu do kompromisa.

(Autonomija)