Skip to main content

Razdvajanje migranata na granici BiH i Hrvatske: Obaid već mjesec traga za troje djece

Marginalci 25. јул 2021.
3 min čitanja

Članovi porodice na trenutak su se razdvojila tokom pokušaja prelaska granice između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, na putu od Velike Kladuše prema Cetingradu, 23. juna ove godine. Otac Obaid je ostao na bosanskohercegovačkoj strani sa jednim djetetom, dok je njegovo troje djece najvjerovatnije otišlo sa drugom grupom migranata, u panici koja je zavladala nakon što su migranti naišli na policijsku patrolu. Najstariji od trojice izgubljenih Obaidovih sinova ima 15 godina, a druga dva sina imaju sedam i osam godina.

Obaid već više od mjesec dana čeka u Velikoj Kladuši, nadajući se da će svakog trenutka dobiti pozitivne vijesti o svojoj djeci. Njegova supruga, koja je ranije otputovala u Njemačku, i smještena je oko 90 kilometara od Minhena, očekujući da će joj se cijela porodica pridružiti uskoro, sada proživljava najteže dane u svom životu.

I Crveni križ traga za djecom

Iz Crvenog križa Bosne i Hercegovine Al Jazeeri je potvrđeno da je Obaid Hazim Farhan otvorio zahtjev za traženje njegove troje djece. Proces traženje mališana pokrenut je i uz pomoć delegacije Međunarodnog Komiteta Crvenog križa, a o svemu su obavijestili i kolege u Crvenom križu u Hrvatskoj.

Slučaj Obaida Hazima Farhana nije jedini.

Hiljade migranta svake godine sa Bliskog istoka i sa sjevera Afrike pokušavaju se domoći zapadne Evrope, u potrazi za boljim uslovima života, ili jednostavno bježeći od nasilja. Na sjeveru Bosne i Hercegovine, u Bihaću i Velikoj Kladuši, migranti čekaju priliku da pređu granicu sa Hrvatskom a zatim otputuju dalje prema zapadu.

Od početka godine ušlo 7.500 migranata

Uz smanjen priliv migranta i do 50 posto zbog pandemije korona virus, Granična policija Bosne i Hercegovine i Služba za poslove sa strancima i dalje je zabilježila visokih 7.500 migranata u BiH u prvih šest mjeseci ove godine. Među migrantima je i stotine djece, sa roditeljskom pratnjom ili bez nje.

Put migranata prema Evropi ne samo da je skup, već je i vrlo opasan, naročito za djecu.

Samo u prethodnih mjesec dana, organizacija Save the Children identifikovala je četiri slučaja razdvajanja porodica, od čega su dvije porodica bile razdvojene unutar Bosne i Hercegovine, a članovi dvije porodice su se nalazili u dvije različite zemlje – neki u BiH, neki u Hrvatskoj, rečeno je Al Jazeeri iz te međunarodne organizacije, kancelarije u Bihaću.

Razdvajanja porodica u kojima se dio porodice nalazi u BiH, a dio u Hrvatskoj dešavaju se iz različitih razloga. Porodice vrlo često svjedoče o razdvajaju tokom prisilnih vraćanja sa granica, takozvanih „pushbacks“, naročito vraćanja koja uključuju nasilje. Ponekad se grupe i porodice razdvajaju pokušavajući da izbjegnu granične patrole ili tokom haosa koji nastaje onda kada naiđu na graničnu patrolu. Krijumčari su također ponekad ti koji razdvajaju porodice da bi mogli bolje da ih kontrolišu i maksimiziraju mogućnost prelaska granice, prema izvještaju Save the Children.

Imajući u vidu da legalnih mogućnosti za nastavak puta skoro da i nema, mali broj porodica svjedočio je o namjernom razdvajanju i slanju nekih članova da nastave put, nadajući se da će ostali moći da im se pridruže kroz postupak spajanja porodice.

Spajanje porodica traje predugo

Spajanje porodice unutar jedne zemlje je zahtjevan proces, najčešći problem je činjenica da mnogim porodicama nedostaju dokumentu te utvrđivanje porodičnih veza nije jednostavno. Ali, i pored toga, porodice koje se razdvoje unutar BiH se gotovo uvijek spoje u relativno kratkom roku.

Nažalost spajanje porodice predstavlja izazov u većini slučajeva ako se jedan dio porodice nalaze u Bosni i Hercegovini a drugi u drugoj zemlji. Članovi porodice koji su u EU rijetko imaju status u zemlji u kojoj se nalaze. Ali, čak i u slučaju da imaju status, postupci spajanja porodice su i dalje jako spori.

Za većinu tako dugo i neizvjesno čekanje nije opcija, zato najčešće pokušavaju da nastave putovanje neregularnim prelaskom granice, bez obzira na rizike kojima se time izlažu, i na taj način ponovo dođu do svojih najbližih, navode iz Save the Children.

MUP RH izvijestio da su djeca pronađena

U četvrtak se desilo nešto što je vratilo nadu Obaidovoj porodici. Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske izvijestilo je Al Jazeeru da su djeca Obaida Hazima Farhana pronađena i da se nalaze na sigurnom kao i to da im je pružena sva potrebna odgovarajuća skrb. Iz MUP-a su naveli da zbog zaštite interesa djece koja su pronađena bez pratnje, ne mogu davati više informacija o slučaju.

Obaid je također taj dan dobio istu poruku, uz dodatak da ni on ne može dobiti više detalja o djeci, bez potvrde da je njihov otac.

MUP Hrvatske na taj način štiti djecu od moguće zloupotrebe i trgovaca ljudima.

Aktivistica Zehida Bihorac, koja pomaže Obaidu i njegovoj porodici ohrabrena je izvještajem policije, ali i razočarana. Ona kaže da institucije u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj ne pokazuju dovoljno empatije prema razdvojenim porodama migranata, uključujući i slučaj Obaida Hazima Farhana. Prosto je nevjerovatno, kaže Bihorac, da se ocu i majci ne pruža prilika stupiti u kontakt sa njihovom pronađenom djecom, barem telefonski. Kratki razgovor bi i roditeljima i djeci pomogao da potisnu svaku sumnju.

(Al Jazeera)